sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Turistina Torinossa: Piazza Castello ja Palazzo Madama

Jatkan Torinon nähtävyyksien esittelyä kuvina, kaupungissa nimittäin riittää kuvattavaa. Piemonten nykyinen ja Italian entinen pääkaupunki on profiloitunut teollisuus- ja bisness-kaupungiksi erityisesti kaupungissa päämajaansa ja suurimpia tehtaitaan pitävän Fiatin vuoksi (Fabbrica Italiana Automobili Torino). Torino on kuitenkin myös kiinnostava kohde kaupunkimatkailuun, puhumattakaan siitä, että siihen tutustumisen voi yhdistää myös Alpeilla lomailun tai Piemonten viinialueiden (Asti, Alba, Barolo) kulinarismilomailun oheen. Itse kutsun Torinoa köyhän miehen Pariisiksi, varsinkin barokkiajan rakennuksissa on samaa kummassakin kaupungissa.


Torino onkin barokkilaistyylin ihailijoille must vierailukohde, ja Ascanio Vittozzin (Orvieto1539 – Torino1615) suunnittelema Piazza Castello Torinon tärkein piazza. Palazzon Realen ohella myös toinen tärkeä palatsi, eli Palazzo Madama kuuluu Unescon suojeluskohteisiin.Alunperin kuninkaallinenkin residenssi Palazzo Madama toimii nykyisin taidemuseona. Vaikka museokäynti ei kiinnostaisikaan, suosittelen pistäytymään kuitenkin palatsin sisällä, siellä on nimittäin komean aulan ja portaikon lisäksi arkeologisia kaivauksia nähtävillä aika jännällä tavalla esiteltyinä.

Näiden lasilattioiden päällä kävely on mainio esimerkki ihmispsyykestä. Vaikka kuinka järjellä ymmärtää, ettei lasin läpi tipu, tulee vaistomaisesti käveltyä töpöttävin askelin, aivan kuin lasi pettäisi hetkellä millä hyvänsä. Tyttö ei pienenä edes suostunut kävelemään noiden lasien päällä, nykyään sentään, jos saa pitää samalla kädestä kiinni.

Palazzo Madama "takapuolelta" eli Via Pota kohti kuvattuna

Piazza Castello

Chiesa di San Lorenzo Piazza Castellolla
Torinossa kävellessä tulee kyllä väistämättä mieleen, kuinka uskomattoman paljon nähtävyyksiä Italiassa on. Niitä on niin paljon, että Torinon kaltainen kaupunki on varsinaisessa amatööriliigassa, mitä turismiin tulee. Pääsiäisviikolla vierailulla ollut ystävänikin kommentoi, että jos Torinosta siirtäisi vain muutamankin nähtävyyden vaikka Helsinkiin, niin kohteesta tulisi varsinainen turistimagneetti ja kaikkien ylpeys. Täällä taas kaikkea ei osata edes arvostaa, koska mitäpä Torinon 1500- tai 1600- lukujen arkkitehtoniset voimannäytteet ovat vaikka Colosseumin rinnalla ;)

Olen kuitenkin avannut silmäni ja niin aion esitellä Torinoa myös tulevissa postauksissa.

P.S. Lisäsin tuonne yläpalkkeihin linkin Koston esittelyyn Gummeruksen sivuille.

7 kommenttia:

 1. Niin kauniita kuvia. Kuinka suunnattoman kaunis tuo palatsin portaikkokin on. Ja kaikki muut yksityiskohdat. Torino näyttää mukavalta paikalta. Ensi kesän reissuun se ei kyllä mahdu mukaan, mutta kaikkea ei voi ahnehtia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksityiskohdista meinaa ihan häkeltyä, välillä ei tiedä miten päin kuvaisi, kun joka puolella on jotain kuvaamisen arvoista. Toisella kertaa Torinoon: harmi, kun en itse osaa vinkata mitään Comon seudusta tai Veronasta, kun en ole siellä koskaan ollut! :O Tai no olen ollut muutaman päivän Comolla yhdellä hyvin eksklusiivisella beauty farmilla, mutta siitä reissusta oli saldona vain tosi hyviä henkilöhahmoja dekkareihin :D

   Poista
  2. :), sittenhän se reissu oli hyvä. Torinoon täytyy kyllä joskus päästä.

   Poista
 2. Jee! Lisää Torinoa - ei ole tarvetta hankkia matkaopasta :) Olen juuri buukkaamassa hotellia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Pelkään pahoin, että ette ehdi kaikkea edes nähdä, mutta laitan lisää turistipostauksia, olet muuten mielessä, kun valitsen näitä kuvia :D

   Poista

Kiva kun kävit!