torstai 25. huhtikuuta 2013

Kahvia Hemingwayn hengessä

Kuten kerroin aiemmassa kirjoituskahvilapostauksessa, minulla on useampikin kantakuppila. Tämä kahvila on lapsen leikkikouluun vievän reitin varrella, joten käyn siellä usein vietyäni lapsen kouluun.

Ernest Hemingwayn mukaan nimetty kahvila sopii tietenkin kirjoittajalle kuin kynä käteen.


Kahvilan sisustuselementteihin kuuluvat sitaatit Hemingwayn tuotannosta. Hemingway on mieheni lempikirjailija. Mieheni kalastaa, mutta ei kylläkään metsästä eikä pidä corridasta, mutta kalastuksen ohessa jokin muukin Hemingwayn kirjojen äijämäisyydessä häneen vetoaa. Kyllä Ernest minustakin oli niin hyvä kirjailija, että uskallan tehdä sinunkaupat. Hän ei kuitenkaan ole koskaan erityisesti vedonnut tunteisiini, vaan arvostan miehen tekstejä enemmän teknisellä tasolla, hänen dialogejaanhan on aina arvostettu korkealle. Jonkin verran Hemingwayn tuotantoon tuli tutustuttua yliopistolla, minun pääaineenihan on englantilaisen filologian ohessa angloamerikkalainen kirjallisuus, joten Farewell to arms ecc. ovat pakollisia klassikkolistalla. Sujuvaa tekstiä, ja mielestäni Hemingwaylla on erittäin hyviä kirjoittamista koskevia totuuksia nimissään. The first draft of anything is shit on tosin lause, jonka tiedän kirjoittamisesta. Se kannattaa pitää mielessä, koska kynnys kirjoittamiseen laskee, kun ymmärtää, ettei edes Ernest suoltanut priimaa raakaversiossaan: on normaalia joutua hiomaan tekstiään. Kirjallisen tunnelman lisäksi baarin omistaja on sympaattinen heppu, ja mikä tärkeintä, kahvi on erittäin hyvää. Tässä näkyy apulaisbaristan selkä, jälleen kunnioitan italialaisten privacya, josta mainitsin edellisessäkin postauksessa.


Kahvin lisäksi herkullisia ovat myös cornettot ja muut leivonnaiset, jotka Italiassa ovat nimenomaan aamiaistarpeita. Minähän nykyään kieltäydyn moisista hiilaripaukuista ainakin työpäivinä. Niiden sisältämien sokereiden aiheuttama väsymys ei sovi silloin, kun pitää kirjoittaa. Toisaalta lököttelypäivinä ei ole niin väliä, vaikka aamupalan jälkeen olisikin hiukan koomaolo. Joskus pitää vain nauttia makuelämyksistä. Vapaa käännös: "Tämä päivä ei poikkea kaikista tulevista päivistä, mutta se, mitä teet tulevina päivinä riippuu siitä, mitä teet tänään."


Kassalla on vielä yksi erinomaisen kätevä kirja kaikkien asiakkaiden käytössä. Vastausten kirja. Eli jokaisella sivulla on varsin epämääräinen vastaus, joka sopii mihin kysymykseen tahansa. Eli kun mietin jotain kysymystä mielessäni, kohtalo aukaisee minulle kirjasta sopivan vastauksen tyyliin: "Pidä kiirettä asian kanssa" tai "Joskus on parempi kieltäytyä" tms. En nyt vielä ole mitään suuria päätöksiä kirjan avulla tehnyt, mutta tällaiselle ihmiselle, jonka on hyvin vaikea tehdä päätöksiä pikkuasioiden suhteen, tämä kirja olisi kätevä pitää aina mukana. "Ostanko tämän paidan vai en?" "Muista, että huomenna tämän hetken tarjous on jo poissa" . Melkein yhtä hyvä kuin Hemingwayn neuvot kirjoittamisesta.


Tänään on Italiassa kansallinen juhlapäivä: Festa della liberazione, jolloin juhlitaan fasismin ajan päättymistä toisen maailmansodan lopussa. 25. huhtikuuta vapautettiin natsien ja fasistien ikeestä tarkalleen ottaen Torino ja Milano, ja vasta toukokuussa muu Italia. Joka tapauksessa 25. huhtikuuta päätettiin ottaa juhlapäiväksi. Tänään sekä kaupat että koulut ovat kiinni, ja kuin sattuman kaupalla myös miehellä on vapaata. Niinpä olemmekin parin päivän rantalomalla Ligurian Alassiossa, jossa olemme lomailleet ennenkin. Uusia kuvia sitten, kun palaamme.

Siihen saakka hyvää vapautunutta oloa Hemingwayn hengessä!

6 kommenttia:

 1. Ihastuttava kahvila. Ulkomailla ollessani parasta antia on eri kahviloissa ja ravintoloissa "roikkuminen". En olekaan moneen vuoteen lukenut Hemingwayta. Ihanaa lomaa! Ota paljon kuvia tänne blogiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kahvilat ovat ihanan inspiroivia, minustakin on ihana istuskella sellaisella lomalla ihan rauhassa ja katsella ohikulkijoita ja paikallista tunnelmaa. Ja kuvia on luvassa :)

   Poista
 2. Ihana kahvila.Onneksi minä en erityisemmin välitä tuollaisista cornetoist tai croissanteista. Lempparikahvilassani niitä paistetaan aikaisin aamulla ja tuoksu on hurmaavan houkutteleva mutta onneksi en sorru;D
  Teillä oli tärkeä juhla(muisto)päivä tänään!
  Mukavaa lomaa Vera!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi sinua onnellista tuollaisesta itsekurista, minun on motivoitava itseni kaikkina niinä aamuina, jolloin cornetto ei sovi ohjelmaan :D

   Poista
 3. Ihana kirjoitus ja oi mikä kahvila! Varmasti syntyy tunnelmallista tekstiä, kun tuollaisessa kahvilassa käy kirjoittamassa, ideoimassa tai ihan vain tauolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tästä kahvilasta ei ole syyttä tullut yhtä kantapaikoistamme :D Ja niin kuin luettelit, minulla on hyvien syiden lisäksi suorastaan velvollisuus käydä siellä ideoimassa ja kirjoittamassa :D

   Poista

Kiva kun kävit!