perjantai 21. joulukuuta 2012

Sitä tikulla silmään...

...joka menneitä muistelee. Mutta lohikäärmeen vuosi lähenee loppuaan, joten Kirsin Kirjanurkan idea kirjallisen vuoden kohokohdista luikahti jonnekin sahanpurujeni sekaan ja päätin rykäistä ulos listan omankin vuoteni huipennuksista.

1) Yllätys yllätys, kukaan ei varmaan arvaa, että kirjallisen vuoteni huipentuma sattui jo alkuvuodesta, kun sain kustannusopparin dekkarilleni. Pöö!

Sampanjan arvoisia juhlia ovat: tieto kustantamon kiinnostuksesta, kustannussopparin allekirjoitus, kirjan meno painoon, ekan kappaleen selaus sekä kirjan ilmaantuminen kauppoihin. Kirjailijuus käy siis kalliiksi, jos on perso sampanjalle.


2) Siitä alkoi melkoinen hullunmyllytys, kun kotona lorvailuun tottunut lorvikatarrilainen joutui yhtäkkiä ostamaan kalenterin. Ensin otettiin pressikuvat, sitten alettiin jännittää toukokuuta, jolloin Gummerus järjesti syksyn kirjojen esittelytilaisuuden. Ilmeisesti selvisin omasta haastattelustani 200 ihmisen edessä pyörtymättä, vaikka selkeitä muistikuvia tilaisuudesta ei näin jälkikäteen olekaan.

3) Toukokuussa minulle tehtiin myös ensimmäinen haastattelu dekkarin tiimoilta, kun Kirsin Kirjanurkan Kirsi haastatteli minua Dekkariseuran blogiin.

4) Toukokuussa perustin myös FB:hen kirjailijasivun ja dekkarin nimikilpailu alkoi. Jännittäviä aikoja!

5) Kesäkuussa dekkarin nimikilpailu päätty: voittajaksi äänestettiin ylivoimaisesti Kuolema sypressin varjossa.

6) Kesäkuussa myös Kuolema sypressin varjossa - dekkariin tehtiin viimeinen oikoluku ja kirja meni painoon.

Esikoiskirjailijan uran huippuhetkiin kuului tietenkin itsensä nolaaminen Espan Akateemisessa. Kun kuvaa omaa kirjaansa, kannattaa naamioitua aurinkolaisella ja peittävällä hatulla.


7) Kuolema sypresiin varjossa ilmestyi kauppoihin elokuun alkupuolella. Kirja sai myös ensimmäisen arvionsa Kirsin Kirjanurkassa. Kirsin perässä myös moni muu ihana kirjabloggari on arvioinut kirjan. KSV sai myös ensimmäiset lehtikritiikkinsä. Tähän mennessä kaikki kritiikit ovat olleet ihanan positiivisia, tarkastakaa vaikka! Minua haastateltiin ensimmäisen kerran niin lehteen kuin radioon.

8) Syyskuussa Gummerus järjesti yhdessä Me Naisten kanssa lukijatilaisuuden Helsingissä. Siellä Baba Lybeck haastatteli minua ja dekkaristi Matti Lainetta. Ilta oli todella hauska ja antoisa, oli mahtavaa tavata lukijoita, joista osa oli jo lukenut KSV:n, osa taas oli aikeissa lukea sen illan jälkeen.

Varsinaisesta Dekkari-illasta ei ole kuvia, mutta sentään ravintolaillallisesta esiintymisen jälkeen.


9) Lokakuussa oli sitten elämäni ensimmäiset kirjamessut. Esikoisdekkaristien haastattelu oli hyvin järjestetty, ja niin esiintyjillä kuin yleisöllä näytti olevan hyvät fiilikset. Parasta messuissa oli kuitenkin ihmisten tapaaminen: sain tavata ensimmäistä kertaa livenä muutamia nettikavereita ja lisäksi näin sekä kustantamon porukkaa, omaa sukua että vanhoja luokkakavereita. Oli niin kivaa, että menen mielellään uudelleenkin :)

10) Marraskuussa minua pyydettiin kolumnistiksi päivälehteen. Tämä oli kirjailijan uran kannalta ehkä järisyttävin juttu itse kustannussopimuksen jälkeen. Himskutti, tuntuu, että siitä on vain pari vuotta, kun lueskelin Kari Hotakaisen kolumneja ja unelmoin, että jonain päivänä saisin väkertää omiani, ja näillä näkymin ensimmäinen julkaistaan tammikuussa. Iso kunnia esikoiskirjailijalle!

Joulukynnet, tietenkin! Kelpaavat myös uudenvuoden aattona.


11) Vuoden huippuihin on pakko lisätä ekstrana myös dekkarisarjan kakkososan raakaversion valmistuminen. Lukijoiden mukaan se on parempi kuin ykkönen, joten ehkä olen tässä vuoden aikana ehtinyt kehittyä kirjoittajanakin. Hyvältä tuntuu joka tapauksessa myös kustannustoimittajalta saatu palaute. Nimen keksiminen kyllä kauhistuttaa yhä. Ehkä siitä tuleekin sitten yksi ensivuoden huippukohdista?

Siltä varalta, että en ehdi joulukiireiden vuoksi enää blogiin, toivotan Onnellista ja menestyksekästä Uutta Vuotta 2013 kaikille!

24 kommenttia:

 1. Huima vuosi!
  Tsemppiä ja yhtä paljon hyvää seuraavallekin!
  Ja rauhallista joulua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tukka putkella on menty useamman kerran. Levollista joulua myös sinulle!

   Poista
 2. Sulla onkin ollut aikamoinen vuosi:) Ja hyvää joulua ja toivottavasti seuraavasta vuodesta tulee vieläkin parempi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kiirettä on pitänyt. Ihanaa joulua myös sinulle!

   Poista
 3. Toivotan ihanaa joulunaikaa ja vähintään yhtä jännittävää ja menestyksekästä ensi vuotta kuin tämäkin on sinulle ollut :)!

  VastaaPoista
 4. Onnea Kirsin kirjanurakalle, joka teki kirjan ensimmäisenä!

  Lumoavaa joulun aikaa sinulle, Vera!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, Kirsi taisi tosiaan olla myös ihkaensimmäinen KSV:n ostanut, koska Adilibris taisi toimittaa sen hänelle just samoihin aikoihin kuin ilmestyi ekoihin kauppoihin, tai näin ainakin muistelen :)

   Taianomaisia ja kauniita hetkiä myös teidän jouluunne, joka on varmasti ihanan tunnelmallinen <3

   Poista
 5. Ihanaa joulua sinulle, Vera! Kakkososaa odotellessa :)

  VastaaPoista
 6. Olikin yllatys tuo ykkonen :)))!
  Ihanaa joulua ja vahintaan yhta onnistunutta Uutta Vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah hah, arvasin yllättäväni ;)

   Lämpöiset hyvänjouluntoivotukset myös sinulle!

   Poista
 7. Hei hei onnea kaikesta! Ihanaa joulua Sinullekin ja miten onkin, että täällä vieraan ihmisen mieltä lämmittää upea vuotesi! Kiva on seurata elämääsi, toivottavasti jaksat ensi vuonnakin tätä blogiasi(kin) kirjoittaa! Minä jatkan lukijana ainakin. Tähtisäihkettä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos, kiitos ja vielä kiitos ihanasta viestistä <3 Tunnelmallista joulua myös sinulle :)

   Poista
 8. Onnea menestyksestä, voiko udella, että mikä "päivälehti" :)

  VastaaPoista
 9. Kiitoksia ja udella saa kyllä, mutta mainostan sitten blogissa varmasti kyllästymiseen saakka, kun kolumni ekan kerran ilmestyy. Tai siis pitäähän meikäläisen pitää jännitystä täällä blogissa yllä, muuten kukaan ei vaivaudu ikinä lukemaan näitä söherryksiä, ellen kehitä vähän suspensea :D

  VastaaPoista
 10. Sinulla on tosiaan ollut hienoa ja vauhdikas vuosi! Olkoon myös tuleva vuosi monien shampanjalla kilistelyjen arvoinen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Menoa ja meininkiä on riittänyt :) Ihanaa joulua sinulle!

   Poista
 11. Sinulla on ollut sellainen vuosi, että syytäkin muistella. Ei ollenkaan tikkutökkäystä silmään!

  Minäkin odotan innolla Arianna de Bellisin seuraavia vaiheita. Samalla toivotan hyvää, onnellista joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ehkä voisin ottaa tikun pois silmästä :D Ja ihana kuulla, levollista ja rentouttavaa joulua sinulle!

   Poista
 12. Vau mikä vuosi, kovasti onnea! Ehdit vielä kakkostakin kirjoittaa kaiken sampanjan ja suhinan keskellä - respect! :-)

  Oikein mukavaa joulua ja uutta vuotta myöskin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah hah, ehkä just sampanjan ansiosta? ;D Ainakin kaikki romanttisemmat kohtaukset vaativat pientä vahvistushörppyä, että uskalsi ruveta kirjoittamaan itselle aivan uutta kirjallista osa-aluetta :D

   Leppoisaa joulua ja hyvää mieltä sinullekin!

   Poista
 13. Aivan mahtava kirjavuosi sinulla on ollut - menestystä ja kirjoittamisen iloa myös ensi vuodelle!

  Tunnelmallista, maistuvaa ja luku- ja kirjoitushetkiäkin sisältävää joulua sinulle, Vera :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ollut jännittävä vuosi, siitä ei pääse yli eikä ympäri! Kiitos ja ihanaa joulua myös sinulle! :)

   Poista

Kiva kun kävit!