maanantai 27. elokuuta 2012

Arvonta ja ensimmäinen esiintyminen

 Suomenloma on totisesti sujunut lennossa. Pari haastattelua olen antanut livenä, yhden puhelimessa ja muutamiin kysymyksiin olen vastannut sähköpostitse. Eilen oli Pohjanmaan kirjailijoiden tapahtuma, jossa kirjailija, runoilija Teija Ahtiainen kertoi kirjailijanurastaan, ja minä hölötin sitten tapani mukaan dekkarin kirjoittamisesta.

Todennäköisesti puheenvuoroni oli yksi Pohjanmaan kirjailijoiden historian omituisimmista, eikä vähiten siksi, että lapsi 3,5v. ei oikein tajunnut, että tarkoituksena olikin, että vain äiti seisoo ihmisten edessä puhumassa. Hän ilmeisesti ajatteli riehakkaasta tanssimisestaan ja muusta voimistelustaan päätellen tilaisuuden olevan jonkinlainen yleinen talent-show.

 Teija Ahtiaisen puhuessa lapsi tyytyi lukemaan mukaan otettuja kuvakirjoja, mutta mamman astuessa estradille tyttö ajatteli meidän ilmeisesti vetävän jonkinlaisen tuplanäytöksen. Tai ainakin hän pisti pystyyn todellisen shown tansseineen ja pyörähdyksineen, myös lattialla kieriminen "Katso, mamma, katso" huudahduksineen kuului ohjelmanumeroon. Eli siinä minä yritin kertoilla dekkarin kirjoittamisesta samalla, kun tyttö veti hihasta ja kuului "Mamma, mennään jo kotiin" tai veti minua kesken juhlallisen inspiraatiosta kertovan lauseen mukaansa takana olevaan varastoon: "Mamma, mitä tuolla on?".

Siis opetus numero 1: Vilkkaat ja eläväiset leikki-ikäiset ja julkiset puheenvuorot eivät ole hyvä yhdistelmä. Harkitsen siis uudelleen ajatustani Helsingin kirjamessuista, minä kun ajattelin, että olisimme voineet mennä sinne yhdessä lapsen kanssa. Mutta koska osallistumiseni Dekkarilauantain paneeliin samalla, kun lapsi istuu hiljaa ja tyytyväisenä yleisön joukossa vaikuttaa tällä hetkellä varsin utopistiselta ajatukselta, taidan käyttää lokakuussa hyväkseni mumman ja vaarin lastenhoitopalveluita.

Oli siis veikeä ja iloinen tilaisuus, varsinkin, kun yleisön joukossa oli myös lapsuudesta ja nuoruudestakin tuttuja, tärkeitä ihmisiä. Yksi ihanimmista yllätyksistä oli Marken maailman Marke, joka tuli tyttärensä kanssa paikalle pitkän ajomatkan jälkeen. Jännitän myös Marken puolesta, koska hän on aika lailla samassa tilanteessa kuin minä viime syksynä!

Ja sitten asiaan:

Ehdin arpoa halukkaiden kesken Kuolema sypressin varjossa -dekkarin, ennen kuin palaan taas Italiaan. Kaikki kiinnostuneet voivat jättää puumerkkinsä kommenttiboksiin sunnuntaihin 2.9 klo 16 mennessä, jonka jälkeen arvon voittajan.

EDIT: jos kommentoit anonyymina, panethan kommentin mukana nimimerkin, jotta erotan anonyymit kommentoijat toisistaan arvonnassa :)

60 kommenttia:

 1. Hih, hauska tyttö sulla :D Ota hänet vain mukaan, niin saa vähän eloa paneelikeskusteluun :D Ja kuule, osallistun arvontaan, haluan nähdä, mitä sinun kirjasi kertoo!! Nautipa viime hetkistä Suomessa.

  VastaaPoista
 2. Mulla on synttärit 15.9. ja vinkkasin miehelle, että voisi ostaa kirjasi lahjaksi. Vaan jospa voittaisinkin sen tässä arvonnasta:-) Eli osallistun arvontaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmuuden vuoksi toivotan jo etukäteen hyvää synttäriä, jos en silloin enää muista onnitella :)

   Poista
 3. Vera, se on totta, että monet aikuisten julkiset tilaisuudet ovat leikki-ikäisille liina puuduttavia ja he alkavat vetää omaa esitystään.

  Muistan ikuisesti esikoiseni Jaakon seurakuntakerhon juhlan, johon saapui piispa. Lapsilla toki oli omaa ohjelmaa, mutta kun Piispa kysyi, että onko lapsilla jotain muuta asiaa hänelle, Jaakko kysyi, että saako hän laulaa. Siinä vaiheessa alkoi tuskanhiki tippua, sillä arvasin, mitä pohjanmaalta kotoisin olevan isoäidin lapsenlapsi esittää. Ja niin poika kajautti reippaasti Ison talon Antin ja Kauhavan ruman vallesmannin...Kaikki ymmärsivät taputtaa ja nauraa - onneksi.

  Ehkä voisin olla mukana arvonnassa, sillä siten voin laittaa hyvän kiertämään.

  Kauniita hetkiä Suomessa! Minä kirjoitin tänään faceen, että olen valmis maksamaan Suomen syyskesästä. Kaikki on nyt niin mielettömän täydellistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että mä repesin, kun luin tuon teidän piispan tapaamisenne :D Tyttö joo järjestää itse itselleen ohjelmaa, jos muut eivät viihdytä tarpeeksi ;)

   Mutta ei ole kuulemma omena kauas puusta pudonnut, minua on muistutettu lukuisat kerrat omasta showstani, jota aloin pitämään Helluntaiseurakunnan tilaisuudessa, jossa olimme pyhäkoulusta laulamassa, mutta minä aloin puuhailla aivan omiani siinä lavalla muiden laulaessa.

   Tämä on lempivuodenaikani Suomessa, siitä ei ole epäilystäkään! Lenkit metsässä ovat aistien juhlaa, yritän ahmia niin tuoksut kuin maisemat sisälleni niin että on viemisiä Italiaan....

   Poista
 4. Hauskasti kuvailit tilanteen etenemistä :) Onneksi on mummut ja vaarit.

  Olen mukana arvonnassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään (eikä toivon mukaan yleisökään) osannut oikein kuin nauraa :D

   Poista
 5. Osallistun arvontaan ja totean että nyt on lempivuodenaikani. Tosin joka kuukautena vuodesta olen samaa mieltä paitsi marraskuussa jos ei ole vielä lunta. Tai pidän minä siitäkin, on siinäkin hyvät puolensa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, marraskuun ainoa hyvä puoli on se, että silloin on synttärini ;) Ja sekin niin lopussa, että on jo melkein joulukuuta :) Elo-syyskuut ovat aina olleet minulle rakkaimpia, touko-kesäkuu sitten niiden jälkeen.

   Poista
 6. Itse paikallaolleena totean vain, että hienosti selvisit tilanteesta omalla reippaalla ja kursailemattomalla tyylilläsi. Jäykempi ja ujompi tyyppi olisi voinut mennä täysin lukkoon vaikka kyseessä oli vain pienen ihmisen ihastus uudesta yleisöstä;) Ihan kaikissa tilanteissa kombinaatio ei välttämättä toimisi, mutta luovien ihmisten tapaamisessa kaikki on mahdollista ja joskus jopa toivottavaa. Kiitos siis vielä kerran, kivaa oli:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 Ihanan kannustava näkökulma asiaan, kiitos kiltti <3

   Poista
 7. En usko, että tytön tanssiesitys ketään katsojaa häiritsi, oli vähän niinkuin "show and tell" teillä siellä käynnissä! Tosin omaa keskittymistä tuo tietysti voi hieman häiritä.... Ihana tuo Leenan kertomus ylhäällä :D

  VastaaPoista
 8. Hei Vera, löysin tieni tänne tuolta Karoliinan kautta. Leenan sivulta luinkin kirjasi arvostelun. Olen mukana arvonnassa, sillä kirjathan nyt aina kelpaavat. Varsinkin jos sen saa kirjailijattarelta itseltään.

  Minäkin muistan tilaisuuden, jossa minun piti olla miehen kanssa pönöttämässä edessä ja puhumassa. Esikoisemme oli silloin kaksi. Hänet jätettiin penkkiin syömään rusinoita. Päättikin sitten kesken kaiken, että hyvästä pitää jakaa ja lähti tarjoamaan muillekin rusinoita. Katselin edestä, kuinka hän kiersi penkkirivin toisensa jälkeen. Kaivoi rusinoita sormiinsa ja laittoi niitä halukkaiden suihin. Onneksi iloisten ilmeiden määrä kasvoi pienen tarjoilijan myötä, eikä kukaan pannut pahakseen. Äitiltä saattoi ajatus karata, mutta ei sitä kukaan huomannut. Yleisöäkin taisi kiinnostaa enemmän rusina-neiti.

  VastaaPoista
 9. Kivaa, minä haluan arvontaan mukaan, en ole löytänyt kirjaa vielä kirjastosta (johtuu siitä, että en ehdi kirjastoon niin usein kuin pitäisi...)

  VastaaPoista
 10. :D Voin vain kuvitella, miten haastavaa on keskittyä yhtä aikaa haastatteluun ja esiintymishaluiseen lapseen!

  Kokeilen onneani arvonnassa. :)

  VastaaPoista
 11. Heippa Saksasta! Oikein paljon onnea ensimmäisen kirjasi johdosta!! Saankin sen jo huomenna vanhemmiltani luettavaksi. Pyysin ostamaan Suomesta ja tuomaan mulle kun nyt muutenkin ovat täällä kuukauden ajan lomalla.

  Toivottavasti kirjalle tulee jatkoa jossain vaiheessa...:)))

  Aurinkoisin terkuin, Hilla

  VastaaPoista
 12. :D Itsekin olen pari kertaa ottanut lapsen mukaan yliopistolle, rattaissa. Voisin kuvitella, etta pikkumies tekisi vastaavaa, jos olisi vapaalla jalalla :-) Arvonta, kivaa!

  VastaaPoista
 13. Veikeä tyttö;D Minäkin ajattelin joskus pojan ollessa pieni että voi ottaa mukaan kaikenlaisiin tapahtumiin,mutta pian huomasin,että aika rajoitettua se onkin;D

  VastaaPoista
 14. Harmi, ettei lapsesi, tai siis sinun esiintymisesi, taida olla YouTubessa. ;->

  Osallistun kilpailuun!

  VastaaPoista
 15. Tietysti olen mukana arvonnassa :))

  VastaaPoista
 16. Meillä on poikalapset olleet sen verran vauhdikkaita, että meiltä ei olisi onnistunut sama. Ja pelkäämpä että multa olisi mennyt pasmat sekaisin kun jälkikasvu olisi laittanut shown pystyyn. Oon jäykkis :)

  Ehdottomasti osallistun arvontaan!

  VastaaPoista
 17. Hei, olisin mielelläni mukana arvonnassa :)

  VastaaPoista
 18. Olen mukana ja sanon samalla, että jätin blogiini sinulle pienen viestilappusen!

  VastaaPoista
 19. Kirjasi kuulostaa kiinnostavalta, mieluusti osallistun arvontaan.

  VastaaPoista
 20. Mukana arvonnassa minäkin. Olikohan se enemmän vahingoniloa vai huvittuneisuutta jota tekstisi toi mieleeni.. :) Ainakin omia vastaavia kokemuksia nousi elävästi mieleen. Viiden eläväisen lapsen äitinä voin todellakin jakaa tunnelmasi. Lapset ovat ihania - mutta hetkittäin jonkinlainen äänenvaimennin tai jopa off-nappula olisi varsin käyttökelpoinen lisävaruste.

  VastaaPoista
 21. Ehdottomasti mukana arvonnassa :).

  VastaaPoista
 22. Olen ehdottomasti mukana arvonnassa. Voi pientä dekkaristia, kun hän suureen ääneen mainitsee hakuna päästä tylsänä pitämästään tilaisuudesta pois. Heh!!

  VastaaPoista
 23. Hahhah, muistan kun pikkuveljeni oli about tuon ikäinen ja katsomassa isosiskon tanssiesitystä... :D

  Ehdottomasti mukana arvonnassa.

  VastaaPoista
 24. Hauska juttu, tulee ihan oma tytär mieleen tuonikäisenä, ihan sama meininki silläkin. Ja joka kerta sitä ajatteli, että seuraavalla kerralla en ota tuota lasta mukaan, mutta sitten sitä taas huomasi, että on jälleen samassa tilanteessa lapsi mukana. :-)

  Ja osallistunpa minäkin arvontaan!

  Satu

  VastaaPoista
 25. Sinulle on tunnustus ja haastekin blogissani tarjolla!

  VastaaPoista
 26. Kirjan olen juuri lukenut. Upea suoritus! ONNITTELUT! Haluan silti olla mukana arvonnassa, koska kirjalle on kyllä käyttöä.
  Odotan jo jatkoakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, kiitos kovasti <3 Panethan tähän alle jonkun nimimerkin, että erotan sinut toisista anonyymeistä arvonnassa :)

   Poista
 27. Pääsispä Italiaan vielä joskus...mukana arvonnassa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lykkyä tykö siis arvontaan, että pääsisit ainakin nojatuolimatkalle ;) Panethan tähän vielä nimimerkin alle, että erotan sinut arvonnassa toisista anonyymeistä! :)

   Poista
 28. Hei !
  Luinkin juttua sinusta Pohjanmaalla ollessani. Minulat on jotenkin mennyt ohi, että olet sieltä päin kotoisin.
  Mukana arvonnassa.
  -Helimarja

  VastaaPoista
 29. Hienoa!

  Osallistun toiveikkaana arvontaan =)

  VastaaPoista
 30. Osallistun arvontaan.

  Mukava kuulla kaikista sattumuksistasi! Hauskaa, että olette Marken kanssa tavanneet!

  VastaaPoista
 31. Arvontaan mukaan! Ja ehdottomasti omistuskirjoituksella sitten :)

  VastaaPoista
 32. Blogiasi on ollut mielenkiintoista lueskella pitkin kevättä. Nyt vasta arvonnan myötä intoudun kommentoimaan, hyi minua. Mukana arvonnassa siis ollaan!

  T Ilona

  VastaaPoista
 33. Ilman muuta mukana! t. Minna T.

  VastaaPoista
 34. Mäkin haluan osallistua arvontaan. Meinasi hymyilyttää sun tyttäresi touhut, tuskinpa ne ketään paikan päälläkään haittasivat.

  VastaaPoista
 35. Hihii, aivan ihanan kuuloinen esiintyminen ja taatusti mieleenpainuva ;-) Ja mukavaa että näit Marken livenä. Hmm, voisin osallistua arvontaan vaikka minulla jo onkin kirjasi, tiedän läheltäni muutamankin ketkä tulevat löytämään kirjasi viimeistään joulupaketista.

  VastaaPoista
 36. Voisin kuvitella itseni samaan tilanteeseen neidin kanssa..taitaa olla tulevaisuus estraadilla :)
  Onnea Savon sanomien kirja arvostelusta!

  Ja,tietysti,mukana ollaan arvonassa!

  Baci baci!

  VastaaPoista
 37. Maja-Liia Simbürger29. elokuuta 2012 klo 22.45

  Kirjoititpa hauskasti esiintymisestäsi...:-) Ai, ehdinkö vielä osallistua arvontaan? Jos olisin Suomessa, niin olisin heti jo ostanut kirjasi! Onneksi Olkoon, Vera!!

  VastaaPoista
 38. Ehdimpäs mukaan arvontaan, mielenkiintoinen blogi.

  VastaaPoista

Kiva kun kävit!