torstai 1. elokuuta 2013

Lago Maggiore

Tunisiasta takaisin "kotimaisiin" maisemiin. Olen aivan meinannut unohtaa, että minullahan on roppakaupalla kuvia Lago Maggioren retkestämme parin viikon takaa. Meiltä on hiukan yli 100km Lago Maggioren Piemonten puoleiselle rannalle, joten se on siinä rajalla, että kannattaako lähteä ihan päiväretkelle. Onneksi reissuMies tykkää ajaa, toisin kuin allekirjoittanut, joka kyllä tykkää istua autossa ja kehittää ajomatkan aikana useammankin käsiksen juonia eteenpäin.


Pysähdyimme Stresan kaupungissa, jossa joimme cappuccinot ja maidot ja käyskentelimme hiukan keskustassa. Josta muuten tuli minulle mieleen Arlesin keskusta, vaikka Arlesin reissusta on jo niin kauan aikaa, etten tiedä onko kyse oikeista yhteneväisyyksistä vai ainoastaan tunnelmasta.


Stresasta menimme lautalla Isole Borromeelle, eli alunperin Borromeon aatelisperheen omistamille saarille. Borromeot omistavat saarista yhä kaksi, eli Isola Madren, jonne emme pysähtyneet sekä Isola Bellan, joka oli toinen pysäkkimme. Ensiksi kuitenkin kävimme Isola dei Pescatorilla eli kalastajien saarella, joka on saarista ainoa, jolla on pysyvää asutusta.


Ylempänä näkyy Isola Bellan kasvitieteellistä puutarhaa, alempana isola Madren päärakennus. Isola Madrelle päästäkseen pitää maksaa pääsymaksu, mutta siellä on kuulemma todella hieno puutarha eksoottisine lintuineen ja kasveineen. Käymme siellä varmaan joskus toisella kertaa.


Lago Maggiorella on tarjottavana yksi maailman kauneimmista näyistä: vuoret, jotka näyttävät laskeutuvan suoraan veteen.


Isola dei Pescatori on pieni, mutta hyvin kuvauksellinen. Koska olen tällainen sisäänpäinkääntynyt ja epäsosiaalinen mörökölli, pitäisin ihanteellisena vierailuajankohtana pikemminkin kevättä tai syksyä, koska näin kesällä paikka on minun makuuni liian täynnä meitä turisteja.


Saaret ovat kuitenkin melkoista silmänruokaa. Tai oikeastaan tässä tilanteessa parhaiten niitä kuvaa englannikielinen ilmaus eye candy. Siis niin pittoreskejä, että meinaa tulla jonkun elokuvan lavasteet mieleen.Ilmasto on Lago Maggiorella kertakaikkiaan suotuisa kasveille. Lämpöä riittää niin, että yleensä Rooman lämmössä viihtyvät kasvitkin menestyvät, toisaalta on niin kosteaa ja tarpeeksi viileää, että joka puolella on vehreää ja vihreää Etelä-Italialle tyypillisen kulottumisen sijaan. Oleantereita,hortensioita, jasmiinia, sypressejä, rannikkomäntyjä, ihmeköynnöstä, hibiskuksia, sillkialbitsiaa (joka näkyy ylimmässä kuvassa) ja palmuja, joita muuten ei ole kovin yleistä löytää enää näiltä leveysasteilta.


Lounastimme ravintola Belvederessä, jossa nimensä mukaisesti oli hyvin kaunis maisema. Ja ruokakin oli yllättävän hyvää, kun ottaa huomioon paikan turistimaisuuden. Epäilimme, että kokki oli Emilian maakunnasta, pasta oli sen verran erinomaista.

Isola dei Pescatorilla oli pieni rannantapainen alue, joka oli sataman vieressä ja sementoitu, mutta jossa lapsi ainakin pääsi polskuttelemaan.

Isola dei Pescatorilta siirryimme Isola Bellalle. Alapuolella Isola Bellalta kuvattu näkymä Isola dei Pescatorista. Alakulmaan on näemmä pujahtanut myös joku tuntematon :)


Myös Isola Bellalla riitti kauniita kuvauskohteita.Ja myös niitä vähän proosallisempia, kuten dekkaristi ja tämän kesähattu.Alhaalla loitontuvasta veneestä napattu kuva Isola Bellan kasvititeteellisestä puutarhasta.


Hauskaa loppuviikkoa kaikille!

12 kommenttia:

 1. Todella upeita kuvia. Tuttavani oli vähän aikaa sitten myös Lago Maggiorella ja kehui kovasti. Siis ilmeisesti todella upea paikka. Pitääpä laittaa muistiin mahdollisena lomareissu kohteena. Minkähänlaiset ilmat tuolla on syys-lokakuun vaihteessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nättiä Lago Maggiorella on ehdottomasti, sitä ei käy kieltäminen. Hyvin erilaista kuin suomalaisessa järvimaisemassa, koska kaikesa näkyy ihmiskäden jälki, eli sellaista vapaata ja villiä luontoa ei ole. Minä totta puhuen tykkään melkein enemmän sellaisesta luonnollisemmasta ympäristöstä, eli autioista rannoista ja asuttamattomasta vuoristosta, kun taas Lago Maggiore hivelee esteettistä silmää, mutta ei ehkä kosketa sielua samalla tavoin kuin hiljainen merenranta tai villi vuoristo.

   Säät ovat aina kesää ennen ja sen jälkeen melkoista uhkapeliä. Epävakaata siis. Minä tykkään itse hurjasti syyskuusta, koska monesti silloin on kauniit säät, muttei liian kuuma, mutta koska syksyä kohti mennään, aurinkotakuuta ei ole millekään vuodelle. Jos siis lähtee sillä asenteella reissuun, että ajoittaiset sateet eivät haittaa, niin ehdottomasti, jos taas sadekuuroista menee matka pilalle, suosittelen kesää.

   Poista
  2. Kiitos tiedosta. Kun en ole sokerista tehty, niin ei ne pienet sateet haittaa. Itse en pidä kauheista helteistä ja kesäkauden lomat vietämme mökillä, joten vaihtoehdoksi jää joko alku syksy tai keväällä. Haaveena olisi pari viikkoa Pohjois-Italiassa paikassa, josta voisi tehdä retkiä ympäristöön.

   Poista
  3. Siinä tapauksessa suosittelen ehdottomasti syyskuuta, ja Lago Maggiorelta voi tosiaan tehdä myös erilaisia retkiä vaikka Sveitsinkin puolelle!

   Poista
 2. Kasvitieteellinenpuutarha on tosiaankin kasvien peitossa.
  Hauskaa loppuviikkoa myös sinulle!

  VastaaPoista
 3. Ja mä ehkä pääsen tuonne 13.8. jälkeen, ehkä, toivon <3

  VastaaPoista
 4. Ihania kuvia!!! Kävimme miehen kanssa Stresassa hääpäivää juhlistamassa kaksi vuotta sitten. Ja nöillä samoilla saarilla, myös tuolla Madressa, jonne pääsi kyllä rantautumaan ilman maksua, mutta lähes koko saari oli sitä puutarhaa ja sinne oli maksu. Lähtisin ihan koska vain uudestaan tuonne, niin upea paikka tuo on. Tykkäsin LagoMaggioresta vielä enemmän, kuin Comosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain sellaista meillekin selitettiin, ettei Isola Madressa pääse liikkumaan ilmaiseksi toisin kuin muilla saarilla, joten jätimme sen väliin. Comollekin kyllä haluaisin käymään, Garda-järvikin on yhä kokematta!

   Poista
 5. Hei! Olimme tuolla vuosi sitten mieheni kanssa, ihana paikka. Ajoimme Milanosta Comolle ja kiersimme sen ja sieltä sitten Lago Maggiorelle. Cardajärvellä kävimme muutama vuosi sitten myös kiertelemässä ja uudestaan haluisin pian.
  http://marrenmaailma.blogspot.fi/2012/08/lago-maggiore.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkityksestä, kiva nähdä muidenkin tunnelmia, Comolle ja Gardallekin haluan kyllä joskus vielä suunnistaa! :)

   Poista

Kiva kun kävit!