tiistai 28. toukokuuta 2013

Juhlahumua ja ramppikuumetta (jälkikäteen)

Palasimme sunnuntaina Suomeen. EDIT: Öhöm, siis Italiaan.... Suomen-vierailun viimeiset päivät sujuivatkin korkeassa kuumeessa, joka onneksi hellitti sopivasti kotimatkalle. Hiukan heikko olo on ollut vielä kuumeen jälkeenkin, mutta mitään hengitystieinfektioihin viittaavaa ei ole ilmaantunut, joten ilmeisesti tauti oli enemmän ruokamyrkytykseen tai muuhun vatsainfluenssaan liittyvä. Tässä tunnelmia Suomen-lomalta.


Säät suosivat koko Pohjanmaan vierailumme ajan. Tytöstä oli mahtavan jännittävää kävellä metsässä. Italiassa metsässä kävely on varsin harvinainen ilmiö, kun taas Suomessa metsä alkaa heti takapihalta.


Viikko sitten sunnuntaina kävimme aamiaisella Mallaskosken kuohussa, joka on panimoravintola ihan Seinäjoen keskustan liepeillä joenrannassa. Mallaskosken terassilta on hienot näköalat joelle.


Keskiviikkona suuntasinkin Helsinkiin, jossa Gummerus järjesti Kukanpäivän juhlat, eli syksyn kirjojen esittelytilaisuuden. Tilaisuudesta on blogannut lisäkseni ainakin Sinisen linnan kirjaston Maria.


Pyydän anteeksi kuvien huonoa laatua. Valaistus sisätiloissa ei ole koskaan paras mahdollinen kuvaamiselle, ja lisäksi kuvaamani vieraat olivat kaikki niin ihanan eläväisiä, että suurin osa kuvistani oli liian tärähtäneitä, että niistä saisi selvää. Yritin valikoida tähän selkeimmät, mutta rakeisia nämäkin ovat. Ja minä näytän ihan tärähtäneeltä, vaikka kuva olisikin ollut vakaa.


Ylempänä olevassa kuvassa pahamaineinen italiansuomalainen dekkaristi on lyöttäytynyt Gummeruksen graafikon ja Kosto ikuisessa kaupungissa -dekkarin kannen suunnittelijan, Eevaliina Rusasen sekä esittelyä kaipaamattoman dekkaristi Marko Kilven seuraan.Marko Kilven Elävien kirjoihin -dekkaristahan tehty 8-pallo elokuva sai ensi-iltansa talvella. Syksyllä ilmestyy Kilven uusin dekkari Kuolemattomat, joka on tietenkin lukulistalla. Kuvan otti Gummeruksen suorastaan italialaistyylisen pulppuileva ja tyylikäs kustannusjohtaja Anna Baijars, jonka kanssa oli ilo keskustella mm. italialaisesta kirjallisuudesta, jonka nykyklassikoihin kuuluvan teoksen julkaisusta Gummeruskin on innostunut.


Tässä ylhäällä olevassa kuvassa Gummeruksen tämän syksyn esikoiskirjailija Pauliina Rauhala keskustelee kustannustoimittaja Salla Pullin kanssa. Rauhalan käyttämä kieli on kuulemma vangitsevan kaunista ja Taivaslaulu vaikuttaa muutenkin hyvin kiinnostavalta. 


Tässä otoksia itse esiintymisestä. Kuva kertoo aika hyvin tavastani esiintyä: en pysy hetkeäkään paikallani. Haastattelijoina toimivat vuorotellen Gummeruksen markkinointijohtaja Katja Leino sekä kustannusjohtaja Anna Baijars, kokeneita ja taitavia haastattelijoita kumpikin.


Tässä näkyy hiukan juhlayleisöä. Paikalla oli n. 250 henkeä, eli tunnelma oli varsin tiivis. Kun kaikki 8 esiintyjää ja heidän teoksensa oli esitelty, oli buffet-ruokailun vuoro. Tai minun kohdallani alkoi taukoamaton lörpöttely. Puhuin jatkuvasti sekää uusien että vanhojen tuttujen kanssa niin, että havahduin vasta ennen tilaisuuden loppumista, etten ollut ehtinyt edes lähestyä koko buffet-pöytää. Enkä tavata myöskään kaikkia ihmisiä, joiden kanssa olin suunnitellut juttelevani, kun useimmat tutut bloggaritkin näin vain vilaukselta. Otin muka kovasti kuvia juttukumppaneistani, mutta kuten totesin, puutteellinen valaistus pilasi melkein kaikki kuvat. 


Tässä kuvassa Dekkariseuran aurinkoinen puheenjohtaja Leena Korsumäki, joka paljasti minulle omia dekkarisuosikkejaan, Italiaan lomalle suuntaava, ihana kirjailija Laura Honkasalo sekä karismaattinen kirjailija Joonas Konstig, jonka Totuus naisista on ihastuttanut lukijoita sukupuolesta riippumatta tänä keväänä.


Ylhäällä kustannustoimittajansa Salla Pullin seurassa tämän vuoden esikoisdekkaristi Nina Hurma, jonka 20-luvulle sijoittuva esikoisdekkari Yönpunainen höyhen on kutkuttanut lukijoitaan murhajuonen ohella myös miljöökuvauksellaan ja aistillisuudellaan.

Oli tosi ihanaa tutustua moniin uusiin ihmisiin ja tavata myös vanhoja tuttuja. Vaikka en ehtinyt maistaa antimista suupalaakaan, se ei ollut ongelma, sillä suuntasin illalliselle luottolukijani ja parhaan ystäväni kanssa. Tuliaisiksi nappasin Gummeruksen juhlavieraille varaaman goody bagin, jossa oli sattumoisin erään epäilyttävän italiansuomalaisen dekkaristin uunituore dekkari Kosto ikuisessa kaupungissa.


Torstaina juoksinkin sitten joka paikkaan. Aamulla oli palaveri kustantamolla, sitten kipitin lounaalle sympaattisen toimittajan kanssa, sitten riensin vielä toiseen tapaamiseen ja iltapäivällä kiiruhdin taas uuteen haastatteluun, jossa minut kuvattiin hauskan "dekkaristi-hatun" kanssa. Voi toimittajaparkoja, lörpöttelin nimittäin taas sellaisella vauhdilla, että jo ensimmäisessä haastattelussa nauhuri sanoi lakon ja kieltäytyi enää nauhoittamasta höpinääni. Mistä minulla oikein piisaa tätä juttua? 

Ehdin juuri ja juuri sisareni luokse, kun kuume iski oikein kunnolla, ja seuraavat kaksi päivää olinkin sitten korkeassa kuumeessa. Ehkä ramppikuume ilmaantui varsin rajuna silleen jälkikäteen? Mutta loppu hyvin, kaikki hyvin, nyt olemme taas Italiassa. Tässä tuliaisia.

Sain mukaani sekä oman kirjani että tuoreen Regina-lehden, josta on kirjoittanut arvion Kirsin kirjanurkan Kirsi. Oli aika hassua, kun oma naama tuijotti S-marketin lehtihyllyssä ja lapsi hihkui, että tuohan on äiti. 

Olen ehtinyt myös lukea jo Kosto ikuisessa kaupungissa -dekkarin. Ensin hiukan epäröin, Kuolema sypressin varjossa -dekkaria en koskaan ehtinyt kokonaan lukemaan sen ilmestymisen jälkeen. Mutta kun makasin kuumehöyryissä sängyssä loman viimeiset päivät, niin se oman kirjan lukeminen ei ollutkaan niin kamalaa, vaan itse asiassa viihdyttävää. En kyllä tunnusta ikinä julkisesti sanoneeni noin, yrittävät laittaa sanoja suuhun!
Lisäkseni kirjan on lukenut ainakin Sinisen linnan kirjaston Maria, joka on ehtinyt ensimmäisenä kirjoittaa dekkarista myös arvion . 

Hän sai kirjan yhtä aikaa minun kanssani, eli uunituoreena Kukanpäivänjuhlien vieraille varatusta kassista. Siltä varalta, että perinteisesti postin kautta lähetetytkin kirjat saapuvat joskus kirjan arvioimisesta kiinnostuneille ihmisille, laitan tuonne yläkulmaan taas osion, jonne päivitän arvioita sitä mukaa kuin niitä tietooni ilmaantuu, aivan kuten edellisenkin dekkarin tapauksessa.

Oikein hauskaa viikon jatkoa kaikille!

15 kommenttia:

 1. Kiva Suomi-raportti. :) Lakeuden ristin kaupungissa toivon käyväni tulevana kesänä, ainoa tätini asuu siellä ja en varmasti koskaan väsy ihailemaan lakeuksia.

  Ja ihana, ihana Kukanpäivä. Istuin yleisön joukossa ja keksin tietenkin lukulistalleni vaikka kuinka monta hyvää kirjaa. Kosto ikuisessa kaupungissa saa joko aloittaa tulevan kesän jännäriviikkoni tai sitten en malta odottaa kesään ja alan lukea kirjaa ihan pian. Saa nähdä! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä olit yksi niistä, joiden kanssa aioin jutella kovastikin Italiasta ja muusta, mutta lopulta en koskaan ehtinyt luoksesi, vaan ainoastaan bongasin muutaman metrin päästä ihmisenmeren keskellä! :)

   Lakeus on lakeus, vaikka voissa paistaisi, tällä kertaa kyllä säät toivat Pohjanmaasta ehdottomasti parhaan puolen esiin <3

   Poista
 2. Jotenkin niin ihanan suomalaisen näköistä väkeä! :) Mutta on kyllä varmaan tosiaan outoa nähdä oma nassunsa lehden kannessa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, en taida mennä aivan syntyperäisestä italialaisesta minäkään, vaikka kaikki ajattelevatkin minun omaksuneen elehtimiseni sieltä :D

   Poista
 3. Hihii, olenpa päässyt kuvaan minäkin, ainakin osittain:) (toista käsivartta ja pala päätä näkyy, kun tarkasti katsoo). Olen KIK:ssa vasta sivulla 145, mutta kunhan pääsen loppuun, kirjoitan siitä ja tuosta juhlasta samaan juttuun raporttia. (En ole vielä tarkistanut nappaamieni kuvien tarkkuutta, mutta totisesti olet liikkuvaista sorttia!) Hienoa, että olet jo paremmassa hapessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karoliinahan tuolla pilkistää myös, Karoliinan kanssa ehdin sentään rupatella kaksi sekuntia, mutta kuvaa en sitten saanut sellaista, että olisi ymmärtänyt siinä olevan ihmisrotuun kuuluva henkilö, kun kaikki kuvat vaikuttivat, no, siltä kuin olisin ottanut ne ihan änkyrässä :D

   Hahaa, voin kuvitella, että millaisia kuvia minusta saa :D

   Poista
 4. Ihana tunnelma välittyi näistä kuvista! Oi että odotan kirjaasi, jospa jo tällä viikolla... <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ihan rehellisesti sanottuna viihdyin juhlissa, vaikka hiukan pökerryksissä olinkin esiintymisen jälkeen :D Mutta lörppönä olen tietenkin tyytyväinen, jos pääsen turisemaan taukoamatta :D

   Kirjat ovat lähteneet viime viikolla painosta, joten eikö niiden luulisi tällä viikolla ehtivän perille...? Toivottavasti! Apua, nyt alkaa jännittämään, että mitä tykkäät :D

   Poista
 5. Kirjasi löytyi tänään iltapäivällä postilaatikosta. Olen sivulla 173 (välillä piti paistaa raparperipiirakkaa) & merkinnyt yhdeksän kohtaa (joista huomaa, että olen innoissani). Kirjoitan sitten lähipäivinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä :D Voi kun rupesi hymyilyttämään, ihana kuulla, että kirja kiinnostaa! Hui, kuinka jännittävää lukea assyriologin arvio! :)

   Poista
  2. No, tämä tulee olemaan myös Rooman tuntijan (urbs aeterna oli pitkään ehdoton lempikaupunkini, mirabiliaa pullollaan -- ennen kuin sitten pääsin Damaskokseen ja Aleppoon, nyt ne on kaikki lempikaupunkejani, ilman tärkeysjärjestystä), gastronomian ja dekkareiden harrastajan arvio. Tunnen siis hyvin kuuluvani jonkinlaiseen (yhden ihmisen) kohderyhmään.

   Poista
  3. Rooman tietoutesi tuli itse asiassa heti mieleen, kun olin jo julkaissut kommentin, mutta nyt kyllä alkaa epäilyttää, että olen jonkun kollektiivisen piilotajunnan sivupolkuja tarpomalla kirjoittanut kirjan sinua ajatellen. Oikeasti, mitkä ovat mahikset, että kirjan on löytänyt suomenkielinen, Roomassa opiskellut, kulinaristinen assyriologi? Maailmankaikkeuden tiet ovat tuntemattomat :D

   Damaskoksessa olen ollut vain shoppailemassa, Aleppo jäi kokonaan kokematta :O

   Poista
 6. Olipa jännittävää nähdä täällä kuvia suomesta =D Ihanaa, että uusi kirjasi ilmestyy kohta, ostan sen heti luettavakseni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän vaihtelua :D

   Ja hih, toivottavasti pidät Roomasta Ariannan seurassa, olisi kiva tietää, liikutaanko tutuilla kulmilla, vai esittelenkö uusia Rooman alueita sinulle? :)

   Poista
 7. Kivoja kuvia Suomi-lomalta, ja hauskan oloinen tuo kirjallisuustapahtuma. Toivottavasti olette jo tervehtyneet.

  VastaaPoista

Kiva kun kävit!