maanantai 1. huhtikuuta 2013

Pääsiäinen Alpeilla

Keväisistä maisemista vähemmän keväisiin. Menimme nimittäin pääsiäisenä käymään appivanhempien luona Valle d'Aostassa.

Näkymä anoppilan ikkunasta
Päivä oli kyllä uskomattoman aurinkoinen. Ensin söimme itsemme ähkyyn anopin herkuilla. Eturuoaksi anopin  itsetekemiä erikoistortellija, joiden sisällä on mangoldi-ricotta-parmigiano -täyte, kastike perinteinen voi-salvia-sipuli -kastike, joka on yksinkertaisuudessaan huumaavan hyvää. Pääruoaksi uuniperunoita sekä metsäkanaa ja sianlihapaistia, lisukkeena appiukon omassa kasvitarhassa kasvatettua rapeaa salaattia. Salaatti on muuten osin kasvanut jään alla, onhan Alpeilla talvisin usein pakkasta ja lunta. Perinteinen pääsiäisruoka on karitsa myös Italiassa, mutta appiukko ei suostu syömään moisia söpöläisiä, joten anoppi korvaa puutteen kahdella eri lihalaadulla.





Jälkiruokia oli tietenkin montaa eri lajia, mignon-leivonnaisten lisäksi marjapiirakkaa, perinteistä colomba-pääsiäiskakkua, joka saa nimensä kyyhkysen muodostaan (maistuu ihan pandoro-joulukakulta, vaikka kuorrutus onkin vähän erilainen) sekä tietenkin suklaamunia. Kun maha oli täynnä, suuntasimme ajelulle, ensin Cognen laaksoon ja sitten Euroopan korkeinta vuorta eli Monte Biancoa kohti.


Tarkkasilmäinen erottaa kuvassa kaksi vuorikaurista


Monte Biancoa on vaikea nähdä koskaan kokonaan, se on niin korkea, että se on usein pilvien peitossa. Maisemia ihailtuamme ajoimme bemari- ja mersukansan laskettelulomillaan suosimaan Courmayerin kaupunkiin kahville. Löysimme kivan tunnelmallisen baarin. Alppien suosituimmissa kohteissa liikkuvien kannattaa muuten muistaa, että hintataso on samanlainen kuin Suomessa.



Hiukan Monte Biancon huippuakin näkyi.


Leppoisaa uutta viikkoa kaikille!

9 kommenttia:

  1. Upeita kuvia! Italia on siitä ihana maa, että siellä on tosi monipuolinen luonto ja maasto.
    Anoppisi pastaruoka näyttää taivaallisen maukkaalta! Voin melkein tuntea salvian ja voin tuoksun ilmassa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo tortellit ovat ihan uskomattoman herkullisia! Ja eilen juuri puhuimme siitä, kuinka Italia on pinta-alaltaav Suomeakin pienempi, Ranskasta ja Espanjasta puhumattakaan, mutta tarjoaa mielettömän erilaisia paikkoja ja maisemia, kun maan pituudesta johtuen ilmastokin vaihtelee useamman erilaisen välillä!

      Poista
  2. Allu, etenkin alppikuvasi ovat minulle osa maanpällistä paratiisia!

    Waude, mitä herkkuja...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että Alppikuvatkin kiehtovat, minä jo ajattelin, että suomalaiset ovat varmasti kyllästyneet näkemään kuvia lumesta :D

      Tervetuloa takaisin pääsiäistauolta, menenkin lukemaan nyt uusimman postauksesi!

      Poista
    2. Vera, sorry, luulin olevani Allulla;) Minä olen sitä sarjaa, joka ei ikinä kyllästy mereen ja alppeihin. Pääsiäinen meni äidillä ja siellä siskoni ja miehenäs (Pekka Mäkinen) muistelivat niitä yli kymmentä vuotta, jolloin läksivät joka kevät kohti Salzburgia. Meidän perheessä tämä on epidemia, sillä minä ja R. olemme ajaneet usein Sveitsin alpeille.

      Taidat olla itsekin armoitettu kokkaaja.

      Soodasta puheenollen;), huomaathan, että seuraan kolumnejasi: Minä en ole soodalla saanut mm. kaakelien saumoja puhtaiksi, jotkut saavat. Pääsiäisenä sain vaaleille farkuilleni tipan punaviiniä kun kaadoin sisarelleni lisää. R. vei pöksyni ja kaatoi niille valkkaria ja tahra lähti heti. Nyt täytyy alkaa pitää mukana jotain edullista valkkaripulloa;-)

      Kiitos! Kirjoja en ole paljon ehtinyt, mutta kolme on luvun alla. Huomenna avaan arvonnan ja otan tällä keinolla lukuaikaa.

      Poista
    3. Hihi, ajattelin, että joko noin, tai sitten Allu oli jonkinlainen käännös patois-kielen "hallo" -sanasta :)

      Hyvä vinkki tuo valkkari, en tiennytkään! Sen sijaan huomasin FB:ssä jaettavan jotain blogikirjoitusta, jossa kirjoittaja kertoo päässeensä syyhypunkin aiheuttamasta ihottumusta sekoittamalla ruokasoodaa perusvoiteeseen! Siis Suomessa, jossa osataan myös :)

      Muista Alppi-rakkautesi, mietinkin, olitteko sinne menossa tänäkin vuonna?

      Äläkä stressaa siellä blogissa, kyllä me lukijat jaksamme hyvää odottaa ♥

      Poista
    4. Allun blogi Dit und dat, Kölnin rouva...

      Herra varjele meitä syyhypunkilta;)

      No mehän ei olla oltu siellä aikoihin, sillä lopulta omistauduin vain Olgalle. Hän ei kestänyt olla meistä erossa ellei Meri tullut kotiin häntä siksi aikaa hoitamaan. Nyt tytär ei opiskeluilta ole ehtinyt ja suvella kun olisi ehtinyt, en halua Suomesta pois. R. on reissannut työnsä puolesta ja minä olen vain odottanut, että pääsemme uusintakierrokslle. Ennen Olgaa vietimme joka toukokuussa viikkoja Keski-Euroopassa ja joskus syksynkin. Nyt starttaamme Itämeren ylitse auto mukanamme vapun jälkeen ja nokka on kohti Salzburgia, jossa viivymme tutussa 'kotihotellissa' viisi vuorokautta. Kiertelemme myös, mutta Salzburgissa on todellakin tarkoitus nollata ja relata. Käymme myös Nürnbergissä, Potsdamissa,shoppailukaupungissani eli Göttingenissä etc. R. ottaa läppärinsä mukaan, mutta ei kuulemma päästä minua koneelle;) Nyt otetaan naisesta mittaa, että olenko blogiaddikti aikuisten oikeesti vai en. Varmaan silloin tapahtuu kaikkea kivaa ja järisyttävää, mutta se on sitten mun kohtalo.

      Blogistaniassa ei kukaan mielestäni odota mitään: Kaikilla on kova kiire ja lukijoilla tarve saada joka päivä jotein uutta. Vai olenko vain kuvitellut kaiken...

      Poista
  3. Ihania kuvia! Tuli mieleeni idea, monilla rikosetsivillä, varsinkin heillä jotka rakastavat hyvää ruokaa, on oma keittokirja. Voisiko Arianna de bellisillä olla myös? Kokoaisit hänen maittavat reseptit yksiin kansiin höystettynä... no jollain =) Minun mielestä italialaisia ruokakirjoja ei ole koskaan liikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Olen totta puhuen suunnitellut reseptikirjaa jo ennen kuin KSV:n käsis oli kokonaan valmis :D mutta kaikki aikanaan... ihana kuitenkin tietää, että kiinnostusta löytyy, et ole nimittäin ensimmäinen, joka kysyy samaa asiaa :)

      Poista

Kiva kun kävit!