torstai 7. maaliskuuta 2013

Kasvispasta

Kasvispasta on hyvä ratkaisu niille, jotka haluavat lisätä kasvisten syöntiä, mutta kaipaavat vaihtelua salaatteihin. Itse teen kasviksia aina niin runsaan annoksen, että varsinaisen pastan määrä on vähäinen. Kasvisten kypsentäminen vaatii hiukan aikaa, mutta samallahan voi puuhailla aina myös kaikkea muuta, kuten lorvailla netissä...?



Aivan ensimmäiseksi höyrytän paloiksi pilkotut kasvikset kovuusjärjestyksessä. Eli ensin pilkon ja panen höyrystymään porkkanan, sitten sama paprikalle, seuraavaksi veitsen uhriksi joutuu kesäkurpitsa ja viimeiseksi parsakaali, joka varmaan jo luuli pääsevänsä pinteestä tekeytymällä huomaamattomaksi. Samalla, kun kasvikset höyrystyvät, lämmitän pannulla neitsyoliiviöljyä ja lisään sinne muutaman valkosipulinkynnen kuultumaan. Pesen ja pilkon lohkoiksi kirsikkatomaatit.

Kun olen kypsentänyt kirsikkatomaatteja pannulla viitisen minuuttia, ovat kasviksetkin yleensä valmiita lisättäväksi pannulle. Suolaa, pippuria ja chilipippuria mausteeksi. Sitten panen pastaveden tulelle. Kun heitän pastan kiehuvaan veteen,. lisään myös kastikkeeseen ruokakerman. Kastike saa kypsyä matalalla lämmöllä pastan keiton ajan.

Lopuksi sekoitan pastan pannulle, annan kypsyä pari minuuttia. Runsaasti parmigianoa pasta-annoksen päälle, tietenkin. Pyrimme käyttämään kokojyväpastaa. Spaghettina kokojyväpasta on kammottavaa, mutta fusillin muotoisessa kokojyväpastassa ei ole mitään vikaa, päinvastoin. Tänään kokeilimme ensimmäistä kertaa kamut-vehnästä tehtyä pastaa. Kamut lienee suomeksi speltti?

Edit: Kamut ja speltti ovat kumpikin vehnän sukulaisia, mutta eri lajiketta.

Se on kuulemma paremmin sulavaa kuin normaali durum-vehnä ja sen proteiinirakenteen kerrotaan olevan ihanteellinen. Maultaan De Ceccon kamut-pasta vastasi täysin valkoista pastaa. Eli hyvää oli.

15 kommenttia:

  1. Voisi kokeilla joskus spelttipastaa, normista vatsa turpoaa ja ärsyyntyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Väittävät, että jopa keliakiasta kärsivistä osa voisi syödä, mutta ei ole vissiin tieteellistä näyttöä. Semn sijaan muista allergioista kärsivistä, jotka eivät vehnää voi syödä, n. 70% pystyy syömään spelttiä, luki jollain nettisivulla, mutta en tiedä kuinka luotettava lähde oli.

      Poista
  2. Onko Italiassa miten yleista kayttaa kokojyvapastaa?
    Ajattelin etta se on semmoinen pyhainhavaistys jota syodaan vaan muualla.

    Mina itse en ole koskaan saanut pastoihin makuani. Tuntuu jotenkin turhalta mossolta.
    Ne lisukkeet ja kastikkeet voisin syoda ihan ilman sita hiilarijuttua.

    Sen ainoan kerran kun soimme Sisiliassa aito-oppisen lounaan johon kuului ensin pasta
    (joka oli al dente ja meidan makuun olisi enemman well done :)) ja sen jalkeen paaruuan,
    yksinkertaisesti nukahdin autoon ja missasin paljon heinoja maisemia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokojyväpastan kanssa on siinä mielessä jännä juttu, että nykyään sitä eivät normaalit italialaiset juurikaan syö, mutta jonnekin 60- 70 -luvuille saakka KAIKKI pasta oli kokojyväpastaa :D Iso osa vain ei tiedosta sitä, kun on vuosikymmeniä syönyt teollisesti tuotettua, hienojakoista pastaa. Tunnen erään henkilön, jonka suku on ollut iät kaiket myllybisneksessä ja siis jauhanut vehnää myös pastaan :)

      Italiassa mitä etelämmäksi emnnään, sitä enemmän pasta on ald enteä, pohjoisessa moni laittaa ihan liian pehmeää minun makuuni, kun olen tottunut itse al denteen. Al denten sanotaan myös sulavan mahassa paremmin kuin liian kypsäksi keitetty, tiedä sitten onko totta vain yksi italialaisten lukemattomista uskomuksista.

      Pasta on kyllä sellainen hiilaripommi, että ellei sitä tasapainota hyvin proteiinien kanssa, minuakin alkaa nukuttaa. Täysjyvä- tai spelttipastalla tätä ongelmaa ei pitäisi esiintyä ainakaan yhtä paljon kuin valkoisen pastan kanssa.

      Poista
  3. Ooh, nam! Herahtipa nyt ruokahalujen haluilut kehiin :) Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
  4. Ilmeisesti kamut ja speltti ovat eri asioita, kuitenkin
    http://editor.nourishedmagazine.com.au/articles/what-is-spelt-and-kamut
    Minä luulin, että ovat sama, äsken kuitenkin googletin. :)

    Mutta asiaan: pasta ja kasvikset ovat herkkuani, kasvispastaohjeet ilahduttavat aina. Se väri, maku, parmigiano - ah!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokin tuossa tekstissä ei täsmännyt, koska eikö nimenomaan normaali pasta tehdä durum-vehnästä? Ja tuon mukaan kamut olisi durum-vehnää, mitä se ei ainakasn Italiassa ole. Pitää ottaa selvä :)

      Mutta kyllä, kasvispasta on suuria suosikkejamme.

      Poista
    2. Joo, näyttvät olevan kaikki vehnän eri lajikkeita, sekä speltti, kamut että myös durum, jota tuossa pidettiin kamutin synonyymina? Mutta kamutilla ja speltillä eri aminohappoja kuin normaalissa vehnässä

      Poista
  5. NJAM! Olen hulluna kasvispastaan. Oma suosikkini on Primavera-kastike. Olisikin mielenkiintoista tietää, millä reseptillä sinä sen teet? Kokojyväpasta sitäpaitsi ON mahdottoman hyvää, kunhan investoi aitoitalialaiseen pastaan kuten Barillaan, joka on ainakin täällä Ranskassa hyvin suosittua. (Suomen 'Tornio'-kokojyväpasta taas on rehun makuista sahanpururupea, sen makua ei saa peittoon kuin ketsupilla, jolloin ruoka on joka tapauksessa jo pilalla ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan samaa mieltä pastalaaduista! Primavera-kastikkeesta on tosiaan niin monia versioita, että yhtä ainoaa virallista ei ehkä edes ole? Tarkoititko tomaatti-mozzarella-basiliko -kastiketta vai hotain toista?

      Poista
  6. Nami NAMI :P
    Se olis sitten tän päivän ruuan miettimiset siinä. Ei tarvitse kaupassa tuskailla, että mitäköhän apetta sitä perheelleen pyöräyttäisi. Kiitti vinkistä!

    VastaaPoista
  7. Ihanaa, jos tästä oli jotain apua, toivottavasti maistuu koko perheelle! :)

    VastaaPoista
  8. Mun lempparipastani on sobanuudelit, mutta aika harvoin tulee yleensä tehtyä pastaa.Mulla on myös pastakone....Musta muuten kokojyväspagheti ei ole kammottavaa;nyt pojan ja miniän ollessa täällä tein heille siitä pasta-aterian ja ihan hyvää oli,

    Mukavaa naistenpäivää Vera

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pastakone olisi mainio värkki, jos se vain mahtuisi johonkin, meillä ei ole oikein tilaa millekään, kun kahvinkeittimetkin makaavat varastossa...

      Ihanaa naistenpäivää <3

      Poista

Kiva kun kävit!