perjantai 1. helmikuuta 2013

Matka+ kuumetta Sevillassa


Täällä maailman surkein bloggaaja, päivää. Luulisi, että kommentteihin vastaaminen säällisessä ajassa ei ole mikään ylitsepääsemätön suoritus, mutta meikäläinen onnistuu näemmä sössimään siinäkin. Suomen-loma oli melkoista vilistämistä paikasta ja ihanasta seurasta toiseen. Samalla editoin toista käsistäni deadline mielessä ja palasin niihin muistojen kultaamiin aikoihin, jolloin olin täysipäiväinen joskaan tuskin täysipäinen kotiäiti ja yritin samalla kirjoittaa. Suomeksi sanottuna, kun vilkas ja ehtiväinen melkein 4v. ei ole hoidossa, minun aikani valuu jonnekin ties minne, vaikka kuinka yrittäisin taiteilla äidin, kirjailijan, bloggaajan, perheenjäsenen ja vanhan kaverin rooleissa.


Ensimmäisen muokkauskierroksen loppuminen tarkoittaa, että minulla on puoliviralinen lupa hyökätä kolmannen käsiksen kimppuun. Mutta käsisten välissä pieni pään nollaus teke aina terää. Koska en harrasta kirjailijoille perinteistä nollaustapaa eli ryyppäystä, päätimme lähteä lomalle. Mies kohotti jännitystä pienellä sairastelulla pari päivää ennen lähtöä, mutta lopulta pääsimme kuin pääsimmekin matkaan.

Klo 4.15 heränneen dekkaristin matkaeleganssia, huomaa erityisesti boheemi kananperse-hiuslook.

Lensimme ensin Torinosta Rooman kautta Malagaan ja sieltä matkustimme junalla Sevillaan. Sevilla valikoitui matkakohtekseemme FB-kavereiden vinkkien ja kokemusten perusteella. Andalucia vaikutti junista nähtyjen maisemien perusteella muutenkin hyvin viehättävältä ja palaamme sinne varmasti myös tulevaisuudessa.

Tapaksia ja sangriaa tuli maisteltua

Sevillassa riittää nähtävää. Katedraali, alcazar, jokiristeily ja museoitakin olisi moneen makuun. Mutta vanhakaupunki on jo itsessään niin viehättävä, että useamman päivän saa kulumaan vain kävelemällä ympäriinsä. Tapaksia oli opaskirjan varoituksista huolimatta tarjolla melkein milloin tahansa aivan varhaisinta aamupäivää lukuunottamatta. Ainoa asia mille nyrpistin nenääni, oli espanjalainen kahvi. Suomalainen, tuntikaupalla seisonut pannukahvikin on parempaa. Onneksi kaupungissa oli useampia Starbuckseja, joista cappuccino-riippuvainen saa ostettua itselleen täysin italialaistyylistä ja piemontelaispaahdetuille kahvilaaduille pintansa pitävää sumppia.


Katedraalin tornista oli upeat näkymät Sevillaan.


Kävimme myäs jokiristeilyllä, risteilylaivojen pysäkkinä on Torre de oro, eli kultainen torni.


Mutta kolmantena päivä lapselle nousi ihan helkutillisen korkea kuume ja yskä. Niinpä kuljimme koko loppuloman vuorotellen katsomassa nähtävyyksiä, kun toinen piti toipilaalle seuraa hotellissa. Ei aika onneksi käynyt pitkäksi myöskään sisätiloissa, sen verran otamme aina mukaan kirjoja ja dvd-elokuvia.

Mutta kauhukseni huomasin sen sijaan, että en ole enää tottunut kulkemaan yksi vieraassa kaupungissa. Lentoemäntäaikoina ei yksin reissaaminen ollut minulle ongelma, päinvastoin. Olen kiertänyt yksin niin New Yorkit, Bangkokit, Lontoot kuin Pariisitkin. Mutta avioituminen ja ennen kaikkea äidiksi tulo ovat tehneet vakavia vahinkoja itsellisyydelleni. Sen verran oudolta tuntui kulkea yksin yhtään missään.

Toisaalta esim. alcazar häikäisi upeudellaan niin, etten hetkeen muistanut ikävöiväni seuralaisiani vaan ainoastaan huokailin mahtavia yksityiskohtia. Niin, ja kirjoittelin tietenkin muistiinpanoja seuraavaa käsistä varten. Dekkaristi ei pääse karvoistaan näemmä edes lomalla.


Meidän oli tarkoitus matkata toiseksi viimeisenä päivänä Cordobaan, mutta lapsen kuumeilu sai meidät muuttamaan suunnitelmia. Niin jäimme vielä yhdeksi päiväksi Sevillaan ja matkasimme sieltä suoraan Madridiin, josta lensimme Torinoon.

Kieltämättä ällistyin itsekin, kun tajusin, ettei suunnitelmien muuttuminen hätkäyttänyt oikeastaan mitenkään. Nuorempana olisin varmaan kiroillut hartaasti, jos olisin joutunut kuluttamaan osan lomasta neljän seinän sisällä. Nyt taas osasin olla vain tyytyväinen siihen, että kun lapsen korkeasta kuumeesta ja yskästä huolestuneina veimme hänet Sevillan lastensairaalaan tutkittavaksi (muistakaahan aina eurooppalainen sairausvakuutuskortti, siitä on ollut meille monet kerrat iloa) tytön tutkinut nuori naislääkäri oli niin empaattinen ja ammattitaitoinen.

Näin hyvää palvelua ja tutkimusta sekä ymmärtävää suhtautumista vanhempien huoleen en ole ennen kokenut, tai ainakin siltä se tuntui. Tytöllä kun on ollut myös keuhkokuumetta sekä keuhkotien ahtaumaa yskän yhteydessä, lääkäri otti  tutkimuksen hyvin vakavasti ja määräsi varmuuden vuoksi myös röntgeniin. Onneksi mitään ei löytynyt, ja jatkoimme vain levolla ja kuumetta alentvailla lääkkeillä.

Lisäksi luin pari niin hyvää dekkaria, että lorvailu huoneessa ei harmittanut siinäkään mielessä. Ja sain nähdä dekkari nro 2:n kansikuvaluonnoksen. Ihastuin varauksetta, samoin siippa.

Tytöllä ei ollut lainkaan ruokahalua, mutta muuten hän oli hämmästyttävän virkeä kuumeen korkeuteen nähden. Yksi yö meni käytännössä valvoessa, kun kuume nousi yli 40 eikä panadol meinannut tehota. Soitin jo välillä kotikaupunkimme lääkäripäivystykseenkin tietääkseni, oliko syytä palata ensiapuun. Kotikaupungissamme kuulemma jyllää korkean kuumeen aiheuttava virustauti, ja oireet kuulostivat normaaleilta. Lopulta lääkkeetkin alkoivat tehota, ja lapsi pikku hiljaa toipua niin, että viimeisenä päivänä saatoimme jo matkustaa suunnitelmien mukaan Madridiin AVE:lla eli espanjalaisella luotijunalla.Nähtävyyksien katselu siis onnistui myös yksin, vaikka seuratta kulkeminen vaatikin ensin totuttelua. Ymmärsin ensimmäistä kertaa elämässäni niitä lukuisia italialaisystävättäriäni, jotka olivat aina ihmetelleet tapaani kulkea tyytyväisenä yksin ihan missä tahansa. Minä totuin Rooman-vuosinani myös käymään elokuvissa yksin, lentoemännän epäsäännöllisistä työajoista johtuen minulla kun ei aina ollut mahdollisuutta odottaa perjantai- tai lauantai-iltaan, jolloin suurin osa ystävistäni oli valmis menemään leffaan. Muistan ihmetelleeni myös lentoemäntäkollegoita, joista oli kauhean epämiellyttävää mennä syömään yksin ravintolaan työmatkoilla. Usein miehistö söikin yhdessä, mutta koska minä en lörpöttelystäni huolimatta ole aivan niin ekstrovertti kuin ihmiset kuvittelevat, kävin usein syömässä myös yksin. Vailla mitään ongelmaa. Vaan tällä kertaa tunsin oloni hyvin yksinäiseksi, kun istahdin syömään tapaksia ilman mieheni ja lapsen seuraa. Huijui. Pitää varmaan mennä yksin jonnekin lomalle, että pääsen irti moisesta seurariippuvaisuudesta?

Kotimatkalla olimme väsyneitä, mutta ihme kyllä siis varsin tyytyväisiä loman antiin. Huomasinpa taas varsin konkreettisesti, kuinka äitiys muuttaa prioriteetteja (klise-varoitus). Ei ole enää niin tärkeää, että kaikki sujuu suunnitellusti kuin se, ettei lapsella ole mitään vakavampaa ongelmaa tai sairautta.

 Että tällainen matka meillä. Ja palattuamme kotiin tyttö huokaisi: mennäänkö huomenna takaisin Kaspanjaan? (jonkinlainen sekoitus suomen Espanjasta ja italian La Spagnasta).Ei aivan heti huomenna, mutta joskus ihan varmasti, lupasin.

16 kommenttia:

 1. Kiva juttu! Pitää lähettää linkki tyttärelleni, joka on Espanja-fani.

  Loppu hyvin, kaikki hyvin! Sinä et ole matkustanut omalla autolla kolme tenavaa mukana Suomesta Decenzanoon...Kuvittele se, niin matkasi tuntuu unelmalta;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, loppu hyvin, kaikki hyvin! Hih, apua, kolmen lapsen kanssa autolla Euroopan halki :D Ei minusta olisi siihen!!! Vaikka kaikkeenhan venyy... mutta tuli taas muutaman kerran ajateltua, että mitä ihmettä olisin tehnyt, jos meillä olisi tuossa vaikka vauva mukana pyörimässä? Ja huokasin helpotuksesta, että oli vain yksi pikku potilas. Ja ettei itsellä ollut mitään kummempaa oiretta. Mutta ihan oikeasti en halua todellakaan valittaa, koska mitään vakavaa ei tapahtunut ja loppujen lopuksi ehdimme nauttia Sevillan nähtävyyksistä ihan kunnolla, välillä yhdessä, välillä yksin :)

   Halit sinne!

   Poista
 2. Ihana matkakuvaus, vaikka suunnitelmat uusiksi menivätkin. Ja kuinka kesäisen näköistä, ah.

  Tervehtymisiä neiti aurinkoiselle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Andaluciassa ollaan Etelä-Italian tavoin pari kuukautta edellä vuodenajoissa, olikin ihana piipahtaa keväöseen. Ja kiitos, Neidin kuume on jo laskenut melkein normaaliin lämpöön, mutta yskä on kyllä melkoista... ja meidän kummankin väsymys, kun en saa nukuttua edes sitä vähää, minkä neiti :)

   Poista
 3. Hyvä Kaspanja! En malta olla kommentoimatta, että Espanjan hallituksen säästötoimet osuvat juuri terveydenhuoltoon, mm. ennen universaalia terveydenhuolto-oikeutta rajoitetaan niin, että sen ulkopuolelle jäävät paperittomat, yleensä siis juuri ne, joilla on suurin tarve maksuttomaan terveydenhuoltoon. Madridissa terveydenhuoltoa yksityistetään kovalla kädellä, ja alan ammattilaiset ovat lakkoilleet jo muutaman kuukauden ajan epäoikeudenmukaiseksi kokemiaan säästötoimia vastaan. Onneksi saitte hienoa palvelua näistä ongelmista huolimatta. T. ee

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan sama Italiassa. Terveydenhuolto on suunnilleen ainoa asia, mikä täällä' on jotenkuten toiminut, ja nyt sekin sitten "säästetään" pilalle.

   Mutta kyllä, ensiavussa oltiin a) nopeita b) ystävällisä c) perinpohjaisia

   Muuten kokoajan etsimmekin merkkejä Espanjan kriisistä. Ja huomasimme myös sen, että vaikka kriisi on syntynyt osin ruokottomasta lainanotosta, niin ainakin lainatut rahat on käytetty uusiin infrastruktuureihin jne. toisin kuin Italiassa, josa puolet on mennyt vain poliitikkojen taskuun...

   Poista
  2. Ei ole aikaakaan, kun luin vertailusta, jossa Espanjan terveydenhuolto oli raakattu Euroopan parhaaksi.

   Poista
  3. En yhtään ihmettele, jo itse sairaala oli uudenaikainen ja toimivan ja siistin oloinen ja meille lykättiin heti ensimmäiseksi kouraan lehtinen, jossa selostettiin kaikki terveyskeskuksessa käynnin vaiheet.

   Poista
 4. Sevilla on ihana;olen siellä kerran ollut.Upeita kuvia! Harmi,että pikkuinen sairastui juuri lomalla mutta onneksi ei ollut kyse sitten mistään vakavasta.Ja vau,kolmas kirja jo työn alla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin ihana? Ja uniikki! Yritimme koko ajan miettiä, että mihin kaupunkiin voisi verrata, mulle ei tullut mitään mieleen, miehelle sentään Buones Aires, jossa en itse ole käynyt, mutta voin kuvitella BA:n saaneen Svillasta vaikutteita.

   Ja tosiaan, itseäkin ihmetyttää, että teen jo muistiinpanoja kolmanteen (no, jonkin verran on kirjoitettunakin). Ja jos toka julkaistaan kesäkuussa niin kuin vähän on jo mietitty, niin oisin julkaissut kaksi kirjaa vajaassa vuodessa :D

   Poista
 5. Luonnos tokan kirjan kannesta? "Jumpe!", tuli ekana mieleeni (mistäköhän tuollainen 80-luvun muinaissuomalainen sana sinne putkahtikin) --- varmaan huima tunne! Vaikka nyt sitä on kyllä huomattu, tässä kirjailijana olemisessa tulee humia tunteita enemmän kuin laki sallii. Tällä hetkellä itseäni huimaa ajatus siitä, että antaisin toisen käsiksen luettavaksi kustannustoimittajalle(mme). Täytynee vain ottaa huimauslääkkeitä ja luovuttaa pienokainen hellään huomaan.

  Ai niin - ja ihania matkamuistokuvia! Taitaa tulla Sevillan-matka eteen. (Enkä nyt puhu siitä tamperelaisesta Sevilla-ravitsemusliikkeestä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jumpe tosiaan :D Tiedätkö, se oli rakkautta ensi silmäyksellä! Ihastuin heti ihan varauksettomasti, kansi on jotenkin niin "just" kirjalle. Sekoitus uhkaavaa ennakkoaavistusta ja toisaalta pehmeää, hämyista tunnelmaa <3 Varmaan jo parin viikon päästä sen voi julkistaakin!

   Ja kuten tiedät, Ninaa parempaa kätilöä ei voi kuvitellakaan, joten nyt vain napanuora irti! :D

   Ja Sevillaan saisi todellakin sijoitettua vaikka mitä tarinoita, suosittelen ehdottomasti sekä Kirjailijalle että Esteettiselle Ihmiselle.

   Poista
 6. Ihania kuvia! Mukavaa nähdä aurinkoa edes kuvien välityksellä. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulee helposti ihania kuvia, kun kuvauksen kohde on niin pittoreski :) Ja kyllä, säät olivat aurinkoiset ja ihanan keväiset.

   Poista
 7. Aina niin ihanat kuvat! Tekee mieli lähteä tältä istumalta Espoon keskusta kauemmasta, mutta jos nyt vaikka ensin sinne pääsisi... Ja tuo kevät ♥ - sitä odotellessa....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Auringonpaistetta Espoon suuntaan roppakaupalla!

   Poista

Kiva kun kävit!