tiistai 26. kesäkuuta 2012

Arpa on heitetty

Kuolema sypressin varjossa lähti tänään painoon. Kääk! Stop the press! Sivulla 69,5 on vielä pilkkuvirhe! Tai sitten ei. Sen verran tarkkaan teksti tuli syynättyä niin minun, kustannustoimittajan kuin oikolukijankin toimesta.

Huh hellettä! Editointi on totisesti ollut yllättävän rankkaa. Kun näkee tekstin sivuilla punaisia merkintöjä, tulee melkoinen luuseriolo. Ei käy heti mielessä, että kaikki se, jota ei ole punamerkitty, onkin periaatteessa hyvää. Kiitollisuudenvelka kärsivällistä kustannustoimittajaa kohtaan kasvaa sivu sivulta. Mistä oikein on syntynyt usko ja luottamus siihen, että tästä sekasotkusta saadaan joskus aikaiseksi kirja? Mikä tekstissä on kustannustoimittajaa oikein edes viehättänyt, kun kerran noin monta mutkaista lausetta on pantava suoremmaksi?

Sitten saan taittoversion luettavakseni. Siis sen version, joka näyttää, miten teksti kirjassa asetellaan sivuille. Sekin luetaan läpi muutamaan otteeseen. Ihmettelen itseäni, kun silmäni poimivat pilkkuvirheitä sieltä ja toisia täältä. Minähän olen aina ollut moisille pikkuseikoille täysin sokea. Mutta pilkkuvirheistä viis. Taittoversiota lukiessa aikaisempi paniikki alkaa hälvetä. Kyyneleet nousevat silmiin. Yhdestä pienestä juoksulenkin kuvauksesta alkunsa saaneesta käsikirjoituksesta on tulossa kirja. Taittovedoksen lukeminen ensimmäistä kertaa on yllättävän liikuttava hetki. Ei se nyt aivan sama ole kuin lapsen näkeminen ultraäänikuvassa ensimmäistä kertaa, mutta ei tunne kauhean kaukanakaan ole. Henkinen vauva alkaa olla jo synnytyskanavassa. Kätilönä on toiminut uskomattoman lahjakas, tarkka ja kokenut toimituspäällikkö Nina Gimishanov.Luen taittovedosta vielä kahdelta yöllä. En pelkästä velvollisuudentunteesta, vaan siksi, että huomaan haluavani tietää, kuinka päähenkilön käy. Hämmästyn, kun käsitän tarinan tempaisseen minut mukaansa. Olen lukenut niin kauan punaisilla merkinnöillä koristeltua versiota, etten ole kyennyt lukemaan tekstiä kokonaisuutena. Tarinana. Nyt sen sijaan luen. Seesteinen olo valtaa mielen, kun käsitän kirjan olevan valmis. Tällainen se on. Dekkari, jollaisen olen halunnut aina kirjoittaa. Dekkarin, jollaisen lukisin itse mielelläni.

Se ei ole vauhdikas trilleri. Siinä ei ole nerokasta ja hämmästyttävää juonikuviota maailmankaikkeuden polttavimmista salaisuuksista. Se on kirja ihmisistä. Epäröinnistä, valinnoista, seurauksista. Siinä tuoksuu nykyinen kotimaani Italia, siinä puhutaan italialaisten suulla, siinä nautitaan ruoasta niin kuin italialaiset tekevät. Jossain määrin se kuvaa tätä maailmaa. Ja toisaalta on täysin omaa keksintöäni.

Siinä se on. Mamin henkinen vauva. Matkalla painoon. Olo on uupunut, mutta onnellinen. Ihan kuten synnytyksen jälkeen.

57 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos tuhannesti <3 Kyllä tämä huikealta tuntuu. Elinikäinen unelma toteutumassa :)

   Poista
 2. todella paljon onnea minultakin! Jaana Kreikasta

  VastaaPoista
 3. Mahtavaa!! Odotan jo innolla kirjaasi kesälukemiseksi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Petra Pauliina :) Näillä näkymin kirjaa pitäisi löytyä kaupoista 5.8 jälkeen, eli tovi pitää vielä odottaa.

   Poista
 4. Mahtavuutta kollega :)! Itse juuri sen punakynäversion kanssa painiskelleena tunnen tuon luuseriolon ja myös ne monimutkaisten lauseiden suoristelutuskat. Odotan siis malttamattomana omaa taittoversiotani, jonka saa, piru vieköön, vasta syksyllä..:/- Aivan loistavaa! Onnittelut ja rutistus etelä-Ranskasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, apua, olet juuri siellä vuoristoradan kamalimmassa osuudessa :D Usko pois vaan, pian helpottaa! Olet jo tosi tosi pitkällä. Tsemppiä viimeisiin hetkiin. Verta, hikeä, kyyneleitä ja autuas onnellisuus, siinä editointi yhdessä virkkeessä. Halit Ranskaan <3

   Poista
 5. Onnittelut!!
  Onko jo jotain uutta tyon alla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä, kakkonen on koko ajan työn alla. Keskeytyi muutamaan otteeseen editoinnin vuoksi, mutta nyt voin keskittyä uudelleen siihen :)

   Poista
 6. Ihanaa Vera ja Onnea. Varmaan mahtava tunne! Täytyy heti ostaa kun tulee kauppoihin!

  VastaaPoista
 7. Verratonta kerrassaan. Kuulostaa hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jere. Kunhan nyt näyttäisi painettuna muidenkin mielestä yhtä hyvältä kuin tulostettuna omalla pöydällä :)

   Poista
 8. Huisia, hurjaa, ihanaa, onnea! Syytä olla ylpeä itsestäsi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiltti! Hih, tuo oli ihanasti sanottu, että on syytä olla ylpeä itsestään. Niin minä ajattelen kaikista muista kirjan kirjoittaneista, mutta oma olo on lähinnä vain kiitollinen siitä, että on saanut tähän mahdollisuuden. <3

   Poista
 9. Voivoi, odotan tätä jo NIIIN kovasti! Hienoa, että homma etenee :)) Ja onnea, tietysti, roppakaupalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minnekäs minun aiempi kommenttini katosi? Hah, varmaan aloin panikoida, kun rimakauhu iskee. On niin helppoa olla tyytyväinen, kun on ainoa lukija :D Kiitos onnitteluista ja kannustuksesta muutenkin!

   Poista
 10. Onnea, onnea, onnea! Minä olen jo tilannut kirjan itselleni. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja :) Ja hui, apua, joku aikoo oikeasti lukea tämän? Siis joku muu perheeni ja bestikseni lisäksi? Paniikki palaa! :D

   Poista
  2. Onnittelut minultakin!
   Mistä tän kirjan voisi tilata?
   Pakko saada lukea se! :)

   terkuin Leena, Rhodos Greece

   Poista
  3. Heippa Leena, annoin vissiin vastauksen kirjailija-sivulla juuri sinulle, eikös? :)

   Poista
 11. Upeaa, onnea! Myös minä olen tilannut sen itselleni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pia! Oih, nyt vaan peukut pystyyn, että kirja viihdyttää. Mutta lohduttaudun sillä, että vaikka siitä ei tykkäisikään, sillä voi aina heittää vesilintua :D

   Poista
 12. Valtavasti onnea! Olet ollut huiman päättäväinen koko prosessin läpi, ihailtavaa. Varmasti mahtava tunne saada kirja nyt painoon. Kohta sitä pääsemme mekin jo lukemaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kata sanoistasi <3 Ja kyllä, päättäväisyyttä tämä on totisesti vaatinut. Olen yllättänyt itsenikin sitkeydellä, monta kertaa olisi tehnyt mieli antaa periksi. Mutta kun luonto ei anna periksi :)

   Poista
 13. Onnea kultaiselle Veralle! Minàkin olen laittanut kirjan tilaukseen heti kun se tulee kauppoihin. Kàskin nimittàin iskàn menemààn jonottamaan kirjankaupan eteen heti aamusta,jotta saadaan1.painos ;)

  Baci kuumasta Padovasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, senkin höpsö <3 Grazie carissima ja bacioni anche a voi <3

   Poista
 14. Hienoa! Voin vain kuvitella miten mahtavalta tuntuu. Innolla odotan minäkin, että saan kirjan näppeihini!

  VastaaPoista
 15. Huippua! Juuri kuvailemasi kaltaisen dekkarin minäkin lukisin mielelläni! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Ihana tietää, että tällainen "rauhallisempikin" dekkari kiinnostaa.

   Poista
 16. Onnea, auguri!!! Nythàn sun kirjalla on nimikin...ihan niin kuin (muillakin) vastasyntyneillà vauvoilla tààlà ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Grazie, carissima :) Ja hih, tosiaan, tämäkin vauveli sai nimen jo ennen synnytystä. Eikä kysytty mielipidettä ainoastaan suvulta niin kuin usein Italiassa vaan vähän laajemmaltakin joukolta :D

   Poista
 17. Onnea! Minä muuten äänestin tuota nimeä.

  Sain juuri luettua äärettömän hyvän dekkarin, niin hyvän, että en pysty kirjoittamaan sitä ulos ennen kuin olen rauhoittunut;-) Toivon, että sinunkin on sellainen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi joi joi, älä vaan nimeä kerro minulle, tulee kamalia paineita. :D No ei vaiskaan, hyvistä dekkareista on aina jotain opittavaa, sen lisäksi, että ne ovat viihdyttäviä. Mutta vaikka kuinka toivonkin, että Kuolema sypressin varjossa (kiitos itse keksimäni nimen kannatuksesta <3) on viihdyttävä, samalla pelkään, ettei se millään voi vastata ainakaan kaikkien lukijoiden odotuksiin, varsinkaan jos on sellainen dekkariasiantuntija kuten sinä... apua, ramppikuumetta! :D

   Poista
 18. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 19. Oikein paljon onnea! Dekkareiden suurkuluttajana odottelen jo innolla, että saan kirjasi luettavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Leena. Toivon kovasti, että tykkäät tästä. Saa antaa niin risuja kuin ruusuja lukukokemuksen jälkeen, huom! :D

   Poista
 20. Mahtavaa,ja paljon onnea! Minäkin äänestin tuota nimeä.Milloin kirja tulee kauppoihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Yaelian <3, ja kiva tietää, että sinäkin tykkäsit tuosta itse keksimästäni nimestä. Kauppoihin pitäisi tulla 5.8 jälkeen. Siis menee virallisesti jakeluun 5.8 jälkeen, mutta voi tulla ulos jo pari päivää aikaisemmin.

   Poista
 21. Onnea, onnea, onnea! En osaa edes kuvitella :). Halauksia sinne :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rooibos <3 Sinun vuorosi tulee vielä, tiedän sen. Olet yhtä periksiantamaton kuin minäkin. Isot halaukset myös sinulle!

   Poista
 22. Valtavasti onnea Vera, aivan huikeaa! Ja ihanaa, että jaat meille nämä punakynävaiheet.
  Siis kirjaa voi jo tilata jostain !?! Pitääkin tutkia hetimiten nettikaupat lävitse, odotan dekkariasi innolla. Italia ja dekkarit, yhtä hyvä yhdistelmä kuin mansikat (siis suomalaiset) ja sampanja :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tuhannesti, Rina <3 Kyllä, koko kirjan kustannus on yhtä vuoristorataa, kaikki tunteet ehtii käydä hyvinkin nopeassa ajassa lävitse :) Kirjailija-sivulle FB:ssä panin jotain linkkejä, joista ehkä voi tilata jo etukäteen ja vertailla hintoja, tai sitten vaan varata kirjastosta :D Ja joo, minustakin (yllättäen :D) Italia ja dekkari on aina ollut oiva yhdistelmä :)

   Poista
 23. ONNEA Vera! Lukukokemusta odotellessa :)
  -Leijona
  http://leijonakirjoittaa.vuodatus.net/

  VastaaPoista
 24. Onnea! Tiedän nyt hyvin tuon tunteen. Taittoversiossa tarinasta pystyy yhtäkkiä irtautumaan. "Hei, sehän onkin kirja!" :)

  (Onko sulla ollut jo jälkisätkyjä? Niitä kauheita hetkiä, kun on ihan varma, että joku nimi tai yksityiskohta on sittenkin mennyt kirjaan vääääärrriiin... Ne on kauheita. :D )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, joo, eikö olekin ihmeellistä, kuinka erilaiselta sama teksti näyttää eri muodossa? Jälkisätkyjä odottelen vielä, mutta olen jo saanut neuvoja olla enää koskaan lukematta kirjaa, koska silloin pakostakin kuulemma huomaa jotain muutettavaa :) saa nähdä maltanko olla lukematta ;)

   Poista
 25. Onnea! Kirjasi näyttää todella kauniilta! Hauskaa, että olet kertonut kirjasi vaiheista täällä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos B.N. mamia aina lämmittää, kun joku kehuu vauvaa kauniiksi :) Ja kiva, jos näistä kertomisista on jotain iloa, minulle on ollut, kun olen lukenut muiden kirjoittajien tuntoja, viimeksi Sofi Oksasen blogista oli lohduttavaa lukea, että taitaapi se punakynä heilua sielläkin suunnalla :D

   Poista
 26. Onnea!
  Vaikuttaa hyvältä. Hyvä nimi, kansi ja mielenkiintoiselta kuulostava tarina. Tarvitsisin kirjan nyt heti, jotta voisin unettomana sukeltaa tarinan vietäväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Otan osaa unettomuuteen, se on kyllä yksi ärsyttävimmistä asioista maailmassa, ainakin itselläni, varsinkin silloin, kun kärsin unettomuudesta ennen kaikkea siksi, että olin LIIAN väysnyt, ja menin eteenpäin niin voimakkaan adrenaliinieritysken vuoksi,e tten saanut elimistöä tasaantumaan unta varten edes öisin. Mutta sekin meni ohi.

   Ja omat unettomuuskauteni ovat olleet ehdottomasti yksi syy siihen, miksi halusin kirjoittaa viihdyttävän kirjan: sellaisista on ollut itsellenikin iloa monissa haastavissa elämänvaiheissa. Toki luen paljon myös seesteisimpiniä kausina, mutta joskus sitä vain kaipaa kunnon pakoa arjesta...

   Poista

Kiva kun kävit!