keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Svengiä jengiä Tampereella

Kirjallinen adoptioäitinisiskoni sekä edellisen elämän aikaisessa syntymässä erotettu henkinen kaksoseni Hanna van der Steen ei ainoastaan ole kannustanut ja auttanut minua lukemalla ja kommentoimalla syksyllä 2012 julkaistavan dekkarin käsiksen raakaversiota. Ei, kaiken lisäksi hän on syyllistynyt rikoksista raskaimpaan: hän on tutustuttanut minut myös muihin kirjailijattariin. Eikä siinä kaikki, hävytön kehtasi kutsua minut mukaan Nääsvillessä äitienpäivää edeltävänä lauantaina järjestettyyn kirjailijatar-tapaamiseen. Ettäs kehtaa! Rangaistukseksi olen päättänyt olla hänelle ikuisesti kiitollinen. Siitäs saa, hävyttömän ihana ihminen. Ja loistava kirjailijatar, joka on juuri julkaissut toisen teoksensa, eli Kirouksen.

Kuva: tarjoilijan Hanna van der Steenin kameralla ottama
Aivan ensi alkuun kävimme naurun ja pälpätyksen säestämällä lounaalla (järjestys vastapäivään oikealta vasemmalle) Hanna van der Steenin (Ennustus 2011 ja Kirous 2012, Karisto), Katja Kaukosen (Odelma 2011, Vihkivedet syksy 2012, WSOY) , Anne Tammelinin (Veriveljet e-kirja 2011, Kirjalabyrintti, paperiversio alkuvuodesta 2013) Mia Vänskän (Saattaja 2011, Musta kuu syksy 2012 Atena), Netta Walldénin (Ruben ja rouva Mallamudin tapaus 2011, Ruben ja Harman kartano syksy 2012, WSOY) sekä allekirjoittaneen kanssa. Pöydän päässä olevalla tyhjällä tuolilla istui kulloinkin jokaisen kirjailijan lempihahmo, tosin yritimme pitää Annen Veriveljet säädyllisen välimatkan päässä estääksemme päähenkilöitämme vuotamasta kuiviin ennen lounaan loppua.

Lounaalta matka jatkui Teerenpelin kautta ostoksille sekä Pirkkalaiskirjailijoiden tiloihin, jossa sekä nauru että pälpätys jatkuivat taukoamattomina.Tässä kuvassa testasimme minusta katalogikuvan ottaneen italialaisvalokuvaajan poseerausvinkkejä. Jostain syystä juuri italialaisvahvistus alias allekirjoittanut poseerasi aivan päin honkia.

Kuva Hanna van der Steen, vasemmalta oikealle: Mia Vänskä, Netta Walldén, Anne Tammelin, joku Outo Hyypiö)
Minähän olen sosiaalinen erakko ja mököttävä mörökölli, joka ei käy ihmisten ilmoilla kuin aseella pakotettuna. Ok, edellinen lause saattaa sisältää jonkin verran mielikuvituksensa turvin elatuksensa taskurahansa hankkivalle kirjailijalle sallittavaa liioittelua. Mutta totuus on, ettei minulla ole ollut mahdollisuutta etsiä kirjallisille haihatuksilleni vertaistukea esim. kirjoittajakoulutuksen kautta. Siksi tutustuminen netin kautta muihin samassa jamassa eli kirjailijantaipaleen alkupuoliskolla oleviin kirjailijoihin on ollut jonkin sortin lottovoitto. Todella huikeaa olikin tavata nämä immeiset ihan livenä. Oli todella hassua, koska tuntui siltä, kuin olisin tuntenut heidät jo kauan. Itse asiassa taisin heitä tervehtiäkin tyyliin "Ihana tavata taas!" tai "Voi kun kiva nähdä pitkästä aikaa."

Kun olimme puineet tarpeeksi omia, kirjoittamiseen ja kirjoihin liittyviä juttujamme, siirryimme kuokkimaan tuoreen fantasiakirjailijan, J. S. Meresmaan kirjajulkkareihin. J. S. Meresmaahan on juuri julkaissut Mifongin perinnön, jonka itse luin intopinkona reippaassa tahdissa ja jäin odottamaan kieli pitkällä seuraavaa osaa.

Kuvassa esikoikirjailija J.S. Meresmaa

Uhittelusta huolimatta päivämme ei päätynyt putkaan eikä iltalehtien lööppeihin, joten illansuussa hyvästelin ihanaiset kirjailijattaret ja palasin maitoiltajunalla takaisin Etelä-Pohjanmaalle. Sieltä matka jatkui maanantaina Helsinkiin ja eilen tiistaina lensimme lellikakaran kanssa Milanoon (ihmeiden aika ei ole ohi: 3 v. nukahti ensimmäistä kertaa vauva-aikojen jälkeen lentokoneessa päikkäreille), ja sieltä köröttelimme kotiin Torinon liepeille. Kirjoja ja salmiakkia tursuavan matkalaukun lisäksi sain roppakaupalla kirjailijatarenergiaa ja korvaamattoman arvokasta vertaistukea, joista ammennnan iloa ja lohtua vielä pitkän aikaa.

Aurinkoista loppuviikkoa kaikille!

25 kommenttia:

 1. Höpsö Vera! Kiitos ihanasta seurasta ja voin käyttää tässä tilaisuuden hyväkseni kertoakseni kaikille, että Veran romaani on mahtavan viihdyttävä!
  Ollaan yhteydessä! :)
  t Hanna

  VastaaPoista
 2. Teillä on ollut niin kivaa. Vaikutatte kaikki hauskoilta immeisiltä. Olisi huippua päästä joskus mukaan :) Hyvä, että olet turvallisesti kotona. Me muutes menemme Italiaan kesäkuussa. Gardajärvelle..ja Veronaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kivaa, ja vieläkin kivempaa. Olisi ihana järjestää sellainen tapaaminen, jossa olet mukana myös sinä! Oletko muuten käynyt lukemassa Calendulan suunnitelmaa ulkosuomalaiskirjoittajien tapaamisesta? :)

   Poista
 3. Ei kukaan sitten minua kutsunut, vaikka olin Suomessa tuolloin... Pöh. Ohjelmani oli tosin muutenkin ihan hullu, mutta olisi kiva olla ollut mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, olitko sinäkin? Höh, en tosiaan tiennyt, eikä näköjään tiennyt kukaan muukaan, koska mukaan olisi kyllä mahtunut, mahduinhan minäkin :) Ensi kerralla panet noottia Suomeen tulostasi niin, että varmasti on kaikkien asianosaisten tiedossa, jos silloin satuttaisiin järkkäämään uutta tapaamista! :)

   Poista
  2. Huutelin siitä kyllä blogissani monta viikkoa ja Hannalle sanoin silloin, kun hän oli täällä. En minä nyt henkilökohtaisesti iljennyt kenellekään alkaa mainostaa menojani. :-P

   Poista
  3. Heh, joo, olen huomannut, että kirjailijoiden kanssa ei kannata missään tapauksessa "vihjailla hienovaraisesti" mitään tai olettaa, että kollegat lukevat jotain rivien välistä, koska ajatukset liitelelevät tuolla lentokorkeuksien yläpuolella, ja varsinkin Hanna on kuuluisa ajoittaisesta hajamielisyydestään :D Hyvin tyypillinen taiteilijaluonne, johon Hanna varmaan vastaisi, että pata kattilaa soimaa. :D Emme mekään blogien välityksellä mitään sopineet, vaan henkilökohtaisessa kirjeenvaihdossa, blogit ovat valitettavasti monilla kuitenkin se asia, johon jää viimeiseksi aikaa kiireiden keskellä. Eli jos on kiinnostusta tavata, niin sitten ihan vaan suoraa mailia, kuten minä tein, kun tuli taannoin puheeksi tuloni Suomeen. :)

   Poista
  4. Harmittavaa, Maija! Olisi ollut tosi mukava tavata! Jostain syystä multakin meni ohi tuo Suomessa olosi, vaikka luen blogiasi aika säännöllisesti. Outoa.

   Harmi sekin, että ei Vera sun kanssa ehditty muuta kuin moikata ohimennen julkkareissa. Kun laittaa kirjallisissa kammioissa homehtuneita ihmisiä yhtäkkiä älylliseen seuraan, paljon menee ohi. :/

   Poista
  5. Älä muuta viserrä, minäkin olisin jutellut kanssasi mieluusti enemmän. Ensi kerralla et pääse noin helpolla ;)

   Poista
  6. Moro kaikki ja erityisesti Maija - en valitettavasti muistanut että olet täällä juuri tuolloin. Ensi kerralla kysy rohkeasti vain - mukaan kyllä mahtuu. :)

   Poista
 4. Vera, tule takaisin!! Mulla on jo ikävä joka suuntaan viuhtovia käsiäsi ja kaikkea muutakin. Sitä paitsi jäin sulle velkaa, enkä maksa kuin käteisellä. Kovat panokset, katsos ;)

  Terveisin italialaistyyppinen autokuski (joka hieman nolostelee alemman kuvan iltatyttötyyppistä poseeraustaan...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, minä tarvitsen sinulta ehdottomasti ajotunteja siitä, kuinka MINUN pitäisi ajaa Italiassa. Eli saat maksaa "luonnossa" :D Apua, menee jutut taas vähän "siihen suuntaan". Johtunee tuosta italialaistyylisestä poseerauksesta :D Tosin italiattaret olisivat onnistuneet jotenkin esittelemään siinä myös kaula-aukkooaan, siis sellaista syväänuurrutettua. Eli jäi opittavaa poseerauksesta vielä ensikerraksiksin :D Ensi tapaamisen teema: rento ajotyyli/ mediaseksikäs poseeraus välimerelliseen tyyliin :D

   P.S. Lukijat saattavat saada tapaamisestamme hiukan omituisen kuvan näiden kommenttien perusteella. Siis ihan oikeastihan me istuimme koko illan selkä suorassa ja kirjoitimme muistiinpanoja feministisestä diskurssista henkilökuvauksen ja juonivetoisen tarinan välisessä ristiriidassa. Öhöm. :D

   Poista
  2. Melkoiselle mutkalle pitää kyllä vääntyä, jotta pyrstöposeerauksessa saadaan esiteltyä myös etumus. Lantion kierto 180 astetta :D No, pitääpä treenailla (ja hankkia silarit) ennen kuin paparazzi iskee seuraavan kerran :)

   Poista
  3. Hei, ei me voida jäädä italiattaria huonommiksi, jos ne kykenee siihen, niin kyllä mekin :D Tai sitten se johtuu välimerellisestä etumuksen muhkeudesta, kun se yltää kuvaan ihan mistä kulmasta tahansa :D

   Poista
 5. Hei, teillä tuntuu olevan hyvä meininki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rentoja, älykkäitä, huumorintajuisia ja mukavia suomalaisflikkoja <3

   Poista
  2. Ja minä kun olen aina inhonnut parin sanan awesome, cool -kommentteja netin turhanpäisimpinä tukoksina. Nyt sitten spontaanisti kirjoitin itse sellaisen :D Johtuu varmaan juuri teistä suomalaisflikoista, on selvästi ollut oikeasti kivaa, eikä mitään epäaitoa pousailua -- vaikka pousailukin näemmä osataan... :P

   Poista
 6. Olet kyllà ollut mahtavan poppoon kanssa liikenteessà.

  Bisous!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä hieno porukka ystäväystynyt keskenään, ei voi muuta sanoa :) Bacioni!

   Poista
 7. Oli kivaa, oli! Kiitos vielä kaikille armaille ja nähdään taas. ♥ (Vera, keikun hereillä, kun yritän houkutella niitä unia. Taisivat pahastua lisähenkilötilauksesta, niin laiha saalis ollut viime öinä.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi joi, käsken Ariannan vetäytyä heti pois :) Ehkä hän ei oikein yöllä sitten osaa olla ihmisiksi, kun päivisin joutuu tekemisiin kaikenmoisten hylkiöiden kanssa... ;)

   Poista
 8. Vera, heti piti tulla kommentoimaan kun bongasin FB-mainoksesi Facebooksivuni reunassa!! Onko tullut jo varteenotettavia nimiehdotuksia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, vainoanko minä nyt sinuakin? :O :D Vainoan nimittäin itse itseäni, mihin tahansa menen FB:ssä, niin oma naama on siellä. On tullut ehdotuksia, en kyllä ole päässyt suurinta osaa vielä katsomaan (vasta kilpailun päätyttyä) mutta ihmitse ovat vahingossa lähettäneet myös suoraan minulle :) Mutta ne pitää mennä virallisen sivun kautta, että ne vodiaan ottaa huomioon, huom! :)

   Poista

Kiva kun kävit!